Latest News

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Τέλος εποχής για τις πλαστικές σακούλες

Μετά από δεκαετίες κατάχρησης της πλαστικής σακούλας, οι Ευρωπαίοι θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στη χρήση καλαθιών, ή χάρτινων συσκευασιών για τα...

ψώνια τους.
Έτσι, σύμφωνα με απόφαση για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τον περιορισμό μέχρι το 2025 κατά περισσότερο από 3/4 τη χρήση της πλαστικής σακούλας, οι εκπρόσωποι των 28 κυβερνήσεων υπέγραψαν τη συμφωνία, την οποία είχε προετοιμάσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις αρχές της εβδομάδας.

Η συμφωνία προβλέπει ότι τα κράτη που δεν το έχουν πράξει ακόμη, θα πρέπει να επιβάλουν χρέωση της πλαστικής σακούλας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, με στόχο να μειωθεί η κατανάλωση σε 90 σακούλες ανά άτομο ετησίως.


Στόχος, το 2025, η ετήσια κατανάλωση να μην ξεπερνά τις 40 σακούλες ανά άτομο, ενώ σημειώνεται ότι το 2010 ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανερχόταν σε 178 σακούλες ανά κάτοικο ετησίως.


Στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών μέτρων θα βρίσκονται οι «ελαφρές» σακούλες, πάχους κάτω των 50 microns, οι οποίες διανέμονται δωρεάν από πολλά ευρωπαϊκά σουπερμάρκετ, οι οποίες αποτελούν ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των 100 δισεκατομμυρίων πλαστικών σακουλών που κυκλοφορούν στις χώρες της ΕΕ.


Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια τέτοιες σακούλες καταλήγουν στα σκουπίδια και διασκορπίζονται στο έδαφος, στις θάλασσες, τις λίμνες και του ποταμούς, προκαλώντας ασφυξία σε πουλιά, ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά, ή σκοτώνοντας από δηλητηρίαση.