Latest News

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Δίκη για κακούργημα για τη λίστα Λαγκάρντ προτείνει ο εισαγγελέας για τον Διώτη

Την παραπομπή σε δίκη του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ζητά από το Συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας...
Μανώλης Δράκος.


Παράλληλα ο εισαγγελέας εισηγείται την απαλλαγή του Γιάννη Καπελέρη, συγκατηγορούμενου του κ. Διώτη και προκατόχου του στην υπηρεσία. Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, ο άλλοτε συνάδελφος του Ιωάννης Διώτης πρέπει να οδηγηθεί σε δίκη για το αδίκημα της απιστίας που αφορά τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ενώ κρίνει, ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου που αντιμετωπίζει επιπλέον ο κατηγορούμενος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας στην πρόταση παραπομπής καταλογίζει στον κ. Διώτη ότι δεν αξιοποίησε τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ, με τους περίπου 2.000 καταθέτες στην HSBC, ώστε να αντληθούν στοιχεία για την διενέργεια φορολογικών ελέγχων. Η θέση που φέρεται να λαμβάνει ο εισαγγελέας έρχεται σε αντίθεση με αυτήν που από την αρχή διατυπώνει ο κατηγορούμενος συνάδελφος του, ότι δηλαδή η επίμαχη λίστα ήταν παράνομο υλικό και επομένως δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό μέσο για οποιαδήποτε έρευνα.
Ο προτείνων εισαγγελέας ζητά από τους εφέτες που θα κρίνουν την υπόθεση να μην παραπέμψουν σε δίκη τον δεύτερο κατηγορούμενο στην υπόθεση, πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δράκος δέχεται τους ισχυρισμούς Καπελέρη ότι δεν έλαβε ποτέ επισήμως από τον τότε προϊστάμενο του υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου το επίμαχο ηλεκτρονικό αρχείο με τη λίστα των καταθετών, πλην κάποιων ονομάτων για να φτιάξει το φορολογικό τους προφίλ, και επίσης ότι δεν έλαβε ουδέποτε επίσημη εντολή για περαιτέρω έλεγχο. Την τελική κρίση για την παραπομπή ή μη των δύο κατηγορουμένων θα έχει το Συμβούλιο Εφετών, με βούλευμα που θα εκδώσει το επόμενο διάστημα.