Latest News

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού. Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα, συναγερμός στη Αττική

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού. Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα, συναγερμός στη ΑττικήΣε επιφυλακή βρίσκεται όλη η χώρα για το επόμενο 24ωρο, καθώς η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει προειδοποιήσει από χθες με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων μιλώντας για ραγδαία επιδείνωση...
του καιρού.

Χαρακτηριστικό είναι, πως οι μετεωρολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ένταση των φαινομένων, τα οποία όπως λένε θα έχουν την ίδια ισχύ με αυτά που πριν δυο εβδομάδες «βούλιαξαν» την Αττική.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ-ΠΟΥ ΘΑ «ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ» ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ:

Αλλαγή του καιρού από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, οι οποίες βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικά και επικράτηση ισχυρών νοτιοανατολικών ανέμων στα πελάγη περιμένουμε την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014. Εξαίρεση θα παρουσιάσουν οι περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης, Δωδεκανήσων και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου όπου θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις βαθμιαία πυκνότερες. Παράλληλα, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 20 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 16 έως 20 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 13 έως 21 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (έως τους 18 βαθμούς στην Ήπειρο), 17 έως 21 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη (έως τους 23 βαθμούς στη Βόρεια Κρήτη), 13 έως 22 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις στο Αιγαίο μέτριοι 4-5 μποφόρ με βαθμιαία ενίσχυση σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ.

Στην Αττική, περιμένουμε νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες με βροχές μετά το απόγευμα και αργότερα καταιγίδες. Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι κατά τόπους ισχυρά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, όπου σταδιακά θα ενισχυθούν σε ισχυρούς 6 μποφόρ και πρόσκαιρα τις βραδινές ώρες σε σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Στην Θεσσαλονίκη, αναμένονται αραιές νεφώσεις βαθμιαία πυκνότερες, με βροχές μετά το απόγευμα και τη νύχτα τοπικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, με ενίσχυση τις βραδινές ώρες σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ.

ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ:

Οι πολίτες θα πρέπει:

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ή την έντονη βροχόπτωση ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των έντονων καιρικών φαινομένων.

•Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

•Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

•Σε περίπτωση εκδήλωσης χαλαζόπτωσης να καταφεύγουν σε ασφαλή χώρο και εφόσον έχουν ζώα να μεριμνούν ώστε και αυτά να βρίσκονται επίσης σε ασφαλή χώρο.