Latest News

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Σε δίκη 64 για το σκάνδαλο της Siemens

Σε δίκη 64 για το σκάνδαλο της SiemensΟκτώ χρόνια μετά την έναρξη της διερεύνησης του σκανδάλου της Siemens, ήρθε η πρώτη εισαγγελική πρόταση για τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ με την γερμανική εταιρία που υπεγράφη...
το 1998. 

Ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης ζητεί την παραπομπή στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων 64 κατηγορουμένων, ενώ στην πρότασή του που αριθμεί 2.368 σελίδες περιγράφει τις διαδρομές του μαύρου χρήματος. 

Σύμφωνα με τον κ. Μπρη, οι δωροδοκίες εκτιμάται ότι έφτασαν τουλάχιστον τα 69.942.000 ευρώ όση και η ζημιά που υπολογίζεται ότι υπέστη το ελληνικό δημόσιο. 

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται από το σημερινό εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου το 2006. 

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους που προτείνει ο εισαγγελέας να καθίσουν στο εδώλιο είναι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο Πρόδρομος Μαυρίδης, ο ακόμη καταζητούμενος Χρήστος Καραβέλας και πρώην στελέχη του ΟΤΕ, ενώ περιλαμβάνονται και 17 Γερμανοί υπήκοοι. 

Όπως σημειώνεται από δικαστικές πηγές, η έρευνα ήταν πολύχρονη καθώς για τη διερεύνηση της υπόθεσης έπρεπε να ανοίξουν εκατοντάδες τραπεζικοί λογαριασμοί, να αποσταλούν δεκάδες αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε χώρες του εξωτερικού και να ερευνηθούν οι διαδρομές του μαύρου χρήματος. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπρης ζητεί να παραπεμφθούν:

- 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

- 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης με το νόμο περί καταχραστών και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. 

- 8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία.

- 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

- 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και 

- μια κατηγορούμενη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. 

Το συνολικό κόστος της επίμαχης σύμβασης υπολογίζεται στα 236 δισ. δραχμές και κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα μεγάλα χρηματικά ποσά χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να δωροδοκηθούν κρατικοί αξιωματούχοι, μετακύλησαν στο κόστος της σύμβασης, με σκοπό να πάρει τη «δουλειά» η Siemens, χωρίς να υπολογίζονται οι πραγματικές ανάγκες του ΟΤΕ ή να προστατευτούν τα συμφέροντα του.