Latest News

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Πειραιάς: Aνοχύρωτη πόλη απέναντι στις πλημμύρες - Αυτά είναι τα 4 πιο επικίνδυνα σημεία


Αν βρέξει ξανά τις επόμενες ημέρες, τότε  ο Πειραιάς κινδυνεύει να πλημμυρίσει και πάλι, καθώς χωρίς  αντιπλημμυρικά έργα είναι...ανοχύρωτη πόλη. 
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά με την απουσία της ΕΥΔΑΠ.
Στη σύσκεψη έγινε αποτίμηση των προβλημάτων, που δημιουργήθηκαν, από τις πρόσφατες πλημμύρες της 24ης Οκτωβρίου σε Δήμους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, τον εντοπισμό των αιτιών και την αντιμετώπισή τους με επανασχεδιασμό της αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών.

Στην αρχική τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης απαρίθμησε τα σημεία, που παρουσιάστηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις βροχοπτώσεις και ήταν τα εξής:
1. Παλαιά Κοκκινιά (διασταύρωση των οδών Βαλαωρίτου και Χαλκίδος.
2. Πέραμα, στα εκδοτήρια των φέρρι μπόουτ του πορθμείου.
3. Στην λεωφόρο Δημοκρατίας, στο ύψος της διασταύρωσης με την λεωφόρο Σαλαμίνας, στο Κερατσίνι. Και
4. Κορυδαλλός- Νίκαια.
Από τα  για τα τρία σημεία υπάρχουν εγκεκριμένες πιστώσεις στην Περιφέρεια Αττικής και υλοποιούνται μελέτες για αντιπλημμυρικά έργα. Για το μόνο σημείο, που δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ή ενέργεια  είναι το σημείο  της Παλαιάς Κοκκινιάς, όπως τόνισε ο ίδιος, ανακοινώνοντας ότι θα γίνει άμεσα μερική αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας και θα προβλεφθεί το αναγκαίο κονδύλι.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ότι:
·         Απαιτείται να ασκηθεί συντονισμένη πίεση προς την κυβέρνηση για να δοθούν αποζημιώσεις εγκαίρως και να περιληφθούν ΙΧ και κοινόχρηστοι χώροι.
·         Να γίνει αξιολόγηση των δυνατοτήτων των βασικών αντιπλημμυρικών αγωγών της περιοχής, στον Κηφισό και κάτω από την οδό Θηβών.
·         Να υπάρξει συνολική αντιπλημμυρική μελέτη για ολόκληρη την περιοχή.
·         Να υπάρξουν τρία βασικά σχέδια: Ετοιμότητας, Υποδομών και Αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Οικονομικών Χρήστος Καραμάνος και Υποδομών Βασιλική Λάσκαρη, οι Δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρετάκος, ο Αντιδήμαρχος Κορυδαλλού Ιωάννης Σούλης, ο δημοτικός σύμβουλος Περάματος ως εκπρόσωπος του Δημάρχου, Αναστάσιος Κεφεριάν, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωπος του ΟΛΠ, στελέχη των υπηρεσιών της ΠΕ Πειραιά, συνεργάτες των Δημάρχων κ.α.


ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μετά τη σύσκεψη ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης επεσήμανε :Δεν μου έκανε εντύπωση η απουσία της ΕΥΔΑΠ, η οποία θα έπρεπε να ήταν εδώ. Δυστυχώς επιβεβαιώσαμε αυτό που ισχυριστήκαμε από την πρώτη ημέρα των πλημμυρών τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Παλαιά Κοκκινιά και τους Αγίους Αναργύρους, ότι δεν είναι θέμα καθαρισμού των φρεατίων αλλά ευρύτερων αντιπλημμυρικών έργων σε διαδημοτικό επίπεδο".

Καταλήγοντας ο Γιάννης Μώραλης τόνισε:

"Aν το προσεχές διάστημα συμβούν ίδια σε ένταση καιρικά φαινόμενα, θα έχουμε παρόμοιες καταστάσεις. Δε μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, πρόκειται για παθογένειες δεκαετιών, το πρόβλημα εστιάζεται σε πάρα πολλά σημεία, ωστόσο θα κοιτάξουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ώστε τουλάχιστον σε ένα μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα να λύσουμε το πρόβλημα...". 

Σημειώνεται τέλος ότι την Πέμπτη συγκαλείται το Συντονιστικό Όργανο για τις Περιφερειακές Ενότητες Πειραιά και Νήσων για τον σχεδιασμό διαχείρισης κρίσεων σε περιπτώσεις κακοκαιρίας.