Latest News

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Κυβερνητικοί βουλευτές αρνούνται να ψηφίσουν την τροπολογία που βγάζει τον ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις

Κυβερνητικοί βουλευτές αρνούνται να ψηφίσουν την τροπολογία που βγάζει τον ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσειςΣτη Βουλή και σε νομοσχέδιο που ψηφίζεται την Πέμπτη κατατέθηκε η τροπολογία που πετά εκτός της ευνοϊκής ρύθμισης των 100 δόσεων τους ...
συνεπείς φορολογούμενους.
Σύμφωνα με την ρύθμιση που τροποποιεί επι τα χείρω την αρχική τροπολογία, μετά τις πιέσεις της Τρόικας  που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή «από τις διευκολύνσεις του άρθρου 51 του ν. 4305/2014 σχετικά με την τμηματική καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών προς την Φορολογική Διοίκηση έως την 1η Οκτωβρίου 2014 εξαιρούνται εκείνες που δεν ήταν ληξιπρόθεσμες μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία και οι οποίες θα καθίστανται ληξιπρόθεσμες μέχρι την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη (δυνατότητα υποβολής έως 31.3.2015).
ΣΥΡΙΖΑ: Κυβερνητική γελοιότητα
Σφοδρά πυρά δέχεται η κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την υποχώρησή της έναντι των πιέσεων της τρόικας και κατ' επέκταση τη μη υπαγωγή του ΕΝΦΙΑ (των εκκρεμών δόσεων) στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζει πως «ξεπερνάει τα όρια της γελοιότητας και της πολιτικής αναξιοπιστίας η απόσυρση της διάταξης για τη ρύθμιση των χρεών προς τις εφορίες, μόλις λίγες ημέρες μετά την ψήφισή της και μόλις λίγες ώρες πριν ανοίξει το σύστημα».
Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στον μνημονιακό της κατήφορο πλέον δεν μπορεί να κρατήσει ούτε τα προσχήματα. Καταργεί διάταξη, η οποία προέβλεπε ρύθμιση και των μη ληξιπρόθεσμων χρεών, της οποίας εδώ και ημέρες διατυμπάνιζε και πολυδιαφήμιζε τη χρησιμότητά της, σχετικά με την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων».
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα «είτε να ανοίξει άμεσα το σύστημα για αιτήσεις σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας αλλά αντίθετα με τις διατάξεις του νομού που η ίδια ψήφισε, είτε να καθυστερήσει τη διαδικασία μέχρι και αν καταφέρει να ξηλώσει τη διάταξη στο Κοινοβούλιο, βάζοντας τους βουλευτές της πλειοψηφίας να αναιρέσουν τον εαυτό τους εντός ολίγων ημερών».
«Πέρα από το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι πλέον θα υποστούν και τις παλινωδίες της συγκυβέρνησης σχετικά με τα χρέη», συμπληρώνει και καταλήγει λέγοντας πως προστέθηκε άλλη μια μαύρη σελίδα «στο βιβλίο της φορολογικής βαρβαρότητας».
Δεν ψηφίζει ο Κακλαμάνης – κριτική άσκησε η Ντόρα
Την ίδια ώρα η άτακτη υποχώρηση του υπουργείο Οικονομικών και η ανατροπή της αρχικής ρύθμισης προκαλεί ισχυρές αναταράξεις στο στρατόπεδο της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία που επιχειρεί να αλλάξει την αρχική ρύθμιση.
«Η απαξίωση της Βουλής επιτρέπει το θράσος στους δανειστές να ζητούν να αλλάξουμε το νόμο που ψηφίσαμε πριν από λίγες ημέρες» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και ξεκαθάρισε «αυτό δεν πρόκειται να γίνει από τονομιλούτα».
Πέραν αυτού η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων εξαπέλυσε αυστηρή κριτική στην ηγεσία του υπουργείου.