Latest News

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Χαμός στη Βουλή! Καταγγελία Μητσοτάκη για Μητρόπουλο

Να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, βγάζοντας έναν «κρυφό άσσο» από το...
μανίκι του. 
Ζήτησε εξηγήσεις για τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα των ελέγχων για παράνομες μετατροπές συμβάσεων εργασίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Σύμφωνα με πόρισμα του ΑΣΕΠ που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος που έχει σηκώσει ιδιαιτέρως τους τόνους κατά της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα, ζητώντας να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι που μονιμοποιήθηκαν τότε, το 2005, είχε αποφανθεί με την ιδιότητά του ως εργατολόγος ότι σειρά εργαζομένων του δήμου Δραπετσώνας δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να μονιμοποιηθούν.

Έτσι, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζήτησε τον λόγο από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την παρανομία που γνώριζε ήδη από τότε. Απαντώντας, ο κ.Μητρόπουλος υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν τους είπε ποτέ ότι ήταν παράνομοι, αλλά ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του Διατάγματος της κυβέρνησης Καραμανλή, που τους «εκμεταλλευόταν», λόγω των αυστηρών κριτηρίων που έθετε για να μην συμπεριληφθούν.

Ο ίδιος επιτέθηκε στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει στην ιστορία του έθνους πολιτικό προσωπικό που ορκίστηκε στον κατακτητή και εσείς ορκιστήκατε για 150.000 απολύσεις». Άφησε έτσι να εννοηθεί ότι εξ αυτής της υποχρέωσης προέκυψαν οι σημερινοί έλεγχοι…

Αναφερόμενος στο πόρισμα του συμβούλου Επιθεωρητή του ΑΣΕΠ, που κατέθεσε, ο κ.Μητσοτάκης, υποστήριξε ότι «καταδεικνύει με ξεκάθαρο τρόπο τι συνέβαινε στους δήμους εκείνη την εποχή και επιβεβαιώνει ότι οι συμπαιγνίες έγιναν σε πλήρη γνώση υπαλλήλων και δημοτικών αρχών».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι στο πόρισμα αναφέρεται πως αναζητήθηκε τεκμηριωμένη επιστημονικά άποψη για το αν πληρούνται τα κριτήρια με αποτέλεσμα να απευθυνθούν τότε οι ενδιαφερόμενοι στον Αλέξη Μητρόπουλο –και λογικά, ως εργατολόγος- για να τους παράσχει τη νομική του γνώμη.

«Τους απαντήσατε λοιπόν εσείς ότι ουδείς πληροί τις προϋποθέσεις του Προεδρικού Διατάγματος», είπε απευθυνόμενος στον κ.Μητρόπουλο, αναφέροντας μάλιστα συγκεκριμένη περίπτωση που αναγράφεται στην σελίδα 31 του πορίσματος και σύμφωνα με την οποία υπάλληλος που είχε συνάντηση με τον κ.Μητρόπουλο τότε, της απάντησε «εν ψυχρώ» ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την μονιμοποίησή της. «Δάσκαλε που δίδασκες… Βάλανε λοιπόν άλλα στοιχεία και παραπλάνησαν το ΑΣΕΠ», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό που έγινε στην Δραπετσώνα έγινε και αλλού.

«Ποιος πρέπει λοιπόν να πληρώσει; (…) Όλοι παραπλανημένοι είναι σε αυτόν τον τόπο;», ρώτησε ο υπουργός, τονίζοντας την ευθύνη βεβαίως της δημοτικής αρχής, για μία ζημία που κατά το πόρισμα αγγίζει τα σχεδόν 2,1 εκατομμύρια ευρώ. «Μας λέτε για φουκαράδες, αλλά και κάποιοι άλλοι φουκαράδες έμειναν απ’ έξω, που δεν μπόρεσαν να κάνουν χρήση του Διατάγματος», είπε, ρωτώντας αν αυτή είναι η «Αριστερά των ίσων ευκαιριών».

Την σκυτάλη πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, που κατήγγειλε συναλλαγή μεταξύ δημάρχου και πολιτών, με τον πρώτο να αγοράζει την ψήφο των πολιτών με μία παράνομη πράξη, «χρεώνοντας τον λογαριασμό στον Έλληνα πολίτη».

Σηκώνοντας το γάντι, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως δεν είπε ποτέ ότι οι υπάλληλοι ήταν παράνομοι, αλλά ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του Διατάγματος Καραμανλή.

«Επειδή η τρόικα σας έδεσε στον δουλικό όρκο, πάτε σε Κερατσινι και Ασπρόπυργο για να ελέγξετε ανάπηρες εργαζόμενες», είπε ο κ.Μητρόπουλος, μιλώντας για όρκο της κυβέρνησης στον ‘κατακτητή’. «Δεν μπορεί όλοι μας, που χρεοκοπήσαμε την πατρίδα μας, να βάζουμε μοιρογνωμόνιο δέκα χρόνια μετά και να τους λέμε ότι πρέπει να φύγουν.

Ούτε στην κοινωνία των πιθηκανθρώπων δεν γίνονται αυτά», είπε, τονίζοντας ότι το ΑΣΕΠ έχει αποφανθεί ήδη οριστικά για τις συμβάσεις που έχουν μετατραπεί με Προεδρικά Διατάγματα. Απαντώντας δε, στα περί ίσων ευκαιριών και ανθρώπων που έμειναν απ’ έξω, κάλεσε την κυβέρνηση να φτιάξει μία ρύθμιση άμεσα, ώστε αυτομάτως για κάθε έναν που φεύγει εξαιτίας του ελέγχου της, να προσλαμβάνεται κάποιος άλλος από εκείνους που έμειναν τότε εκτός.