Latest News

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Αυτά είναι τα ακίνητα μεγαλοεπιχειρηματιών που βγαίνουν στο «σφυρί» - Άκαρποι οι πλειστηριασμοί

Μεγαλώνει η λίστα με τα ακίνητα μεγαλοοφειλετών 
του Δημοσίου που βγαίνουν στο σφυρί, αλλά άκαρποι βγαίνουν ...
οι πλειστηριασμοί.
Συνολικά 37 ακίνητα περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή η λίστα της Γενικής Γραμματείας Εσόδων ενώ με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η πρώτη τιμή για τον πλειστηριασμό δεν μπορεί να είναι μικρότερη από την αντικειμενική τιμή του ακινήτου
Ωστόσο, άγονοι βγαίνουν σχεδόν όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων που κατά δεκάδες πλέον βγάζει στο «σφυρί» το δημόσιο, για χρέη οφειλετών στην εφορία.
Τα ακίνητα αυτά βρίσκονται πλέον στον προθάλαμο του νέου συστήματος εκποίησης ακινήτων που συμφώνησαν το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Τρόικα, σύμφωνα με το οποίο στην πρώτη επαναληπτική δημοπρασία θα μπορούν να εκπλειστηριάζονται στο 50% της αντικειμενικές αξίας τους και, αν αποβεί άκαρπη, τελικά θα εκποιούνται «όσο-όσο», κάτω και από το 1/3 της αξίας τους.

Με την προοπτική αυτή, ούτε τα «κοράκια» δεν κάνουν πια την εμφάνισή τους στα ειρηνοδικεία της χώρας όπου διεξάγονται οι πλειστηριασμοί της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, για ακίνητα οφειλετών του δημοσίου. Φαίνεται πως κρατάνε δυνάμεις για το 2015, όταν θα έχει συσσωρευθεί ένα ικανό στοκ ακινήτων που θα πουλιέται 50% ή και παρακάτω.
ώ, αγροτεμάχιο 3 στρεμμάτων στη θέση Πουρνάρι Πυλαίας Θεσσαλονίκης έναντι 400.000 ευρώ, κ.ά.

Στη λίστα των ακινήτων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

- Πλειστηριασμός ενός διαμερίσματος 163 τ.μ στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, στον έβδομο όροφο με τιμή εκκίνησης τις 650.000 ευρώ ιδιοκτησίας Πρ. Εμφιετζόγλου. 
- Πλειστηριασμός ακινήτου στο Κολωνάκι με τιμή εκκίνησης 4,168 εκατ. ευρώ ιδιοκτησίας Καρούζου
- Πλειστηριασμός οικοπέδου 238 τ.μ με οικοδομή στα Βριλήσσια έναντι 480.000 ευρώ ιδιοκτησίας Nicolas
- Πλειστηριασμός αγροτεμαχίου 3 στρεμμάτων στη θέση Πουρνάρι Πυλαίας Θεσσαλονίκης, έναντι 400.000 ευρώ ιδιοκτησίας ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ

Ως τώρα οι πλειστηριασμοί βγαίνουν άγονοι γιατί βάσει νόμου απαγορεύεται να πωληθούν κάτω από την αντικειμενική αξία, που λόγω κρίσεως είναι πλέον πολλαπλάσια της εμπορικής. Αυτό αλλάζει πλέον, μετά τη συμφωνία με την Τρόικα να εκποιούνται σε τιμή εκκίνησης τουλάχιστον στα 2/3 της αντικειμενικής, ενώ στη συνέχεια θα πέφτει στο 50% και τελικά, στην τρίτη διαδικασία πλειστηριασμού, σε όποια τιμή ορίσει το δικαστήριο.