Latest News

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Η νέα ρύθμιση των οφειλών σε 72 ή 100 δόσεις...


Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Ενεργοποιείται άμεσα η ρύθμιση για τις 100 δόσειςΗ νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο σε 72 ή και 100 μηνιαίες δόσεις αναμένεται να κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών...



στη Βουλή.
Έτοιμο είναι το νέο ευνοϊκό μοντέλο ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα Ταμεία που, μεταξύ των άλλων, προβλέπει μεγάλο αριθμό δόσεων έως 100 για μικροοφειλέτες, ώστε το ελάχιστο ποσό της δόσης να πέσει στα 50 ευρώ, «κούρεμα» προσαυξήσεων μέχρι και 90% και μείωση στο μισό του επιτοκίου.
Με απλές διαδικασίες, οι οποίες στην περίπτωση των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη έως 15.000 ευρώ θα εξαντλούνται στην υποβολή μιας απλής αίτησης, ενεργοποιείται άμεσα η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως 100 δόσεις. Προβλέπει δυνατότητα εξόφλησης της ληξιπρόθεσμης οφειλής σε έως 72 δόσεις για χρέη μεγαλύτερα των 15.000 ευρώ και σε έως 100 δόσεις αν η οφειλή είναι μικρότερη των 15.000 ευρώ.
 H νέα ρύθμιση φέρνει 72 έως και 100 δόσεις για όσους χρωστούν σε ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία, οι διαδικασίες ένταξης στη ρύθμιση θα είναι απλές, αλλά και ο πέλεκυς αυστηρός για όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ακόμα και σε 100 δόσεις τις οφειλές τους και δεν το κάνουν. Για τους τελευταίους, η φορολογική διοίκηση θα είναι αμείλικτη με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Για τους συνεπείς, από την άλλη πλευρά, προβλέπεται μείωση των ετήσιων προσαυξήσεων από 8,76% σε 4,5% αλλά και δραστικό μαχαίρι στις συσσωρευμένες προσαυξήσεις της ληξιπρόθεσμης οφειλής. Αν τα χρέη καταβληθούν εφάπαξ, προβλέπεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων, στις 12 δόσεις διαγράφεται το 90% των προσαυξήσεων, αλλά όσο αυξάνονται οι δόσεις τόσο μειώνονται οι προσαυξήσεις που διαγράφονται (για τις 72 δόσεις, για παράδειγμα, η μείωση είναι 50%). Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι 50 ευρώ.