Latest News

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Στοιχεία - σοκ! Αυξήθηκαν κατά 223% οι μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου

Στοιχεία - σοκ!  Αυξήθηκαν κατά 223% οι μετανάστες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου
Κατακόρυφη αύξηση κατά 223,22% τον τελευταίο χρόνο σημείωσαν οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του...
ανατολικού Αιγαίου. 
Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των αφίξεων αυτών εκτιμάται ότι προέρχονται από τη Συρία.
«Η κατάσταση που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι στην Ελλάδα προσλαμβάνει χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης» επισημαίνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 65% των προσφύγων που καταφτάνουν στην Ελλάδα προέρχονται από τη Συρία. Το αντίστοιχο ποσοστό του 2012 κυμαινόταν στο 40%. Εξάλλου, η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες και ο Λίβανος 1.151.000. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, έως τον Αύγουστο το 2014 έγιναν στην Ελλάδα 17.365 συλλήψεις Σύρων για παράτυπη είσοδο και παραμονή, αριθμός που για όλο το 2013 έφτανε τους 8.517.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σε σχετική συνέντευξη Τύπου το ελληνικό γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το πρώτο οκτάμηνο του 2014 πέρασαν στην Ελλάδα από τη θάλασσα 22.089 άτομα. Το αντίστοιχο διάστημα του 2013 ο αριθμός ήταν 6.834 άτομα, ενώ όλο το 2013 ήταν 11.500 άτομα. Μόνο τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου 7.500 άτομα, από τα οποία τα μισά ήταν στα Δωδεκάνησα. Ο αριθμός των ατόμων που διέσχισαν τον ίδιο μήνα τα σύνορα του Έβρου ήταν 1.133.
Συνολικά, 165.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο έως στιγμής το 2014 σε σύγκριση με τους 60.000 σε όλη τη διάρκεια του 2013. Ωστόσο, το θαλάσσιο πέρασμα σηματοδοτείται από ανθρώπινες τραγωδίες, καθώς περισσότερα από 3.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγια ή αγνοούνται στη Μεσόγειο.
Το μεγαλύτερο κύμα αφίξεων δέχεται η Ιταλία, όπου από τις αρχές του 2014 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου έφτασαν περισσότερα από 140.000 άτομα από τις ακτές των κρατών της Βόρειας Αφρικής, κυρίως από την Αίγυπτο και τη Λιβύη.
Η μεγάλη πλειονότητα όσων διασχίζουν σήμερα τα θαλάσσια σύνορα είναι πρόσφυγες (από τη Συρία, τη Σομαλία, την Ερυθραία και το Αφγανιστάν).

«Η κατάσταση που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι στην Ελλάδα έχει προσλάβει χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ η επερχόμενη χειμερινή περίοδος δημιουργεί νέες προκλήσεις. Σχεδόν σε καθημερινή βάση σημειώνονται σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αφίξεις πολυπληθών ομάδων» εξήγησε ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Γιώργος Τσαμπρόπουλος.
Όπως επισήμανε, εξάλλου, οι υφιστάμενες δομές, ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικά μέσα δεν επαρκούν για την αποτελεσματική διαχείριση του αυξημένου αριθμού προσφύγων και μεταναστών. Μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα οι άνθρωποι κρατούνται στις ανεπαρκείς εγκαταστάσεις της Αστυνομίας ή του Λιμενικού ή παραμένουν σε χώρους που διατίθενται κάποιες φορές από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή την Εκκλησία. Όπου υπάρχουν οργανωμένα κέντρα κράτησης (Λέσβος, Σάμος, Χίος), αυτά είναι υπερπλήρη, με κρατούμενους έως και τρεις φορές πάνω από την επίσημη χωρητικότητά τους. «Το Κέντρο στη Σάμο έχει χωρητικότητα 285 άτομα και αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 900» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Απόστολος Βεΐζης.