Latest News

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Ανασφάλιστα ΙΧ: Tσουχτερά πρόστιμα, αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας

"Βαριά" πρόστιμα, αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων προβλέπεται για τα χιλιάδες ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους...
της Ελλάδας.

Αυτό προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Μεταφορών, Ανάπτυξης και Δημόσιας Τάξης 
Βάσει της τροπολογίας επισύρονται αυστηρότερες ποινές και τσουχτερά πρόστιμα έως και 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με αυτήν, σε περίπτωση κυκλοφορίας ανασφάλιστου οχήματος προβλέπεται:

- Αφαίρεση της άδειας ικανότητας του οδηγού για 6 μήνες.

- Αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για 6 μήνες ενώ αν έχει εμπλακεί σε ατύχημα για 2 χρόνια και μετά την παρέλευση των παραπάνω περιόδων, για την επιστροφή των πινακίδων απαιτείται η προσκόμιση του συμβολαίου ασφάλισης.

- Χρηματικά πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για επιβατικά και 250 ευρώ για δίκυκλα.

Μέχρι πότε ισχύει το συμβόλαιο;

Το συμβόλαιο που οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν στα χέρια τους θεωρείται σύμβαση ορισμένης διάρκειας, γεγονός που σημαίνει ότι η ασφάλιση ισχύει για όσο χρονικό διάστημα ορίζεται με ακρίβεια στο ασφαλιστήριο. Ανανέωση της ασφαλιστικής σύμβασης ή σύναψη νέας ασφάλισης επιτρέπεται μόνον αφού προηγηθεί η καταβολή του χρηματικού ποσού από τον ασφαλισμένο.  Πλέον, ο νόμος απαγορεύει στις ασφαλιστικές εταιρείες να παραδίδουν συμβόλαια αν προηγουμένως δεν έχουν εισπράξει το ασφάλιστρο που αναλογεί στην παρεχόμενη κάλυψη. Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει ο ένας μήνας διορίας από τη λήξη του συμβολαίου που έδιναν οι ασφαλιστικές εταιρείες ακόμα και αν ο πελάτης τους δεν είχε καταβάλει το ποσό.

Το αποδεικτικό για την Τροχαία

Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα είναι από εδώ και στο εξής το έγγραφο με το οποίο θα αποδεικνύεται η ασφάλεια του οχήματος. Το αυτοκόλλητο σήμα που αρκετοί γνώριζαν καταργήθηκε και δεν αποτελεί πλέον αποδεικτικό της ασφάλισης. Στην περίπτωση δε που ο πελάτης έχει πληρώσει το ποσό που του αντιστοιχεί αλλά δεν έχει παραλάβει το ασφαλιστήριο, ο νόμος προβλέπει ότι, μέχρι να το πάρει στα χέρια του, η σύναψη της ασφάλισης θα αποδεικνύεται για τις πέντε πρώτες ημέρες της κάλυψης από την απόδειξη πληρωμής του οφειλόμενου ποσού.

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρχει μέσα στο «κασελάκι» και η απόδειξη πληρωμής που θα αποδεικνύει πότε έχει γίνει η κατάθεση.