Latest News

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Τα Starbucks πίνουν... πικρό καφέ στην Ελλάδα - Σαρώνει η μόδα με την ελληνική αλυσίδα Mikel

Forbes: Τα Starbucks... φυσάνε τον καφέ στην Ελλάδα και δεν κρυώνει -Η ήττα από την ελληνική αλυσίδα Mikel
 Η Ελλάδα αποτελεί ένα μικρό πρόβλημα για τα Starbucks, καθώς φαίνεται ο πλέον δημοφιλής προορισμός των νέων είναι η αλυσίδα Mikel...

Όπως αναφέρε το Forbes, είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία οκτώ χρόνια η ελληνική εταιρεία έχει ανοίξει 84 καταστήματα και σκοπεύει να ανοίξει άμεσα άλλα 25. 
Την ίδια στιγμή τα Starbucks έχουν κολλήσει στα 30», για να συμπληρώσει το άρθρο, «φαίνεται πως η αμερικανική εταιρεία βρίσκεται σε άμυνα, τροφοδοτώντας έτσι έναν πόλεμο τιμών που δεν συναντάει κανείς σε άλλες αγορές του εξωτερικού».
Όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου, επισκέφθηκε πρόσφατα το κατάστημα των Mikel στην οδό Κοραή στο κέντρο της Αθήνας και έμεινε με την εντύπωση πως ήταν μια πολύ καλή ρέπλικα των Starbucks: «υπήρχε η ίδια αφθονία καφέδων και χυμών, το προσωπικό ήταν πολύ καλά εκπαιδευμένο, ενώ η μόνη διαφορά ήταν το χρώμα των στολών τους – μαύρο για την Mikel, πράσινο για τα Starbucks».
Κατά την δεύτερη επίσκεψή του, όμως, στην Ελλάδα άλλαξε εντελώς άποψη. Μιλώντας με τον πρόεδρο των Mikel, Ελευθέριο Κυριακάκη και τη διευθύντρια Χρύσα Γερολυμάτου κατάλαβε πολλά περισσότερα για το επιχειρηματικό μοντέλο τους.
Ο Κυριακάκης μεγάλωσε στη Λάρισα, σε μια πόλη με πολλά παραδοσιακά καφενεία και καφετέριες. Το πρώτο κατάστημά του το άνοιξε σε ηλικία 18 ετών, το δεύτερο στα 19, μετά στα 22 άνοιξε ένα bar club και στα 26 άνοιξε το πρώτο Mikel. Για τον Κυριακάκη η φιλοσοφία των Mikel είναι ότι μοιάζουν με παραδοσιακά καφενεία, έχουν απλό περιβάλλον και προσφέρουν καφέ από πολύ νωρίς υπό τους ήχους απαλής μουσικής.
Τα Mikel, αναφέρει το ρεπορτάζ, έχουν όλα τα είδη καφέ που μπορεί να ζητήσει ο πελάτης. Ο φωτισμός και η μουσική διαμορφώνονται ανάλογα την ώρα και το βράδυ φυσικά προσφέρονται και αλκοολούχα ποτά.
Η διαφορά με τα Starbucks, κατά τον Κυριακάκη, είναι ότι τα Mikel δεν είναι self-service. Υπάρχει προσωπικό που ασχολείται με τις παραγγελίες, ενώ ο υπεύθυνος κάθε καταστήματος θα έρθει σε επαφή με τους πελάτες.
Το γεγονός ότι μειώθηκαν οι εμπορικές αξίες των ακινήτων έδωσαν την ώθηση για να ανοίξει πολλά καταστήματα σε διάφορα σημεία σε όλη την Ελλάδα και να αναπτύξει την εταιρεία του. Από την άλλη η υψηλή ανεργία οδήγησε ακόμα και πτυχιούχους να δουλέψουν ως σερβιτόροι λαμβάνοντας χαμηλό μισθό, ενώ τρίτος παράγοντας είναι η τάση των Ελλήνων να εμπιστεύονται ελληνικές εταιρείες, έναντι των ξένων.