Latest News

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΝΕΛ βγήκε εκτός δρομολογίων στο Βόρειο Αιγαίο- 500 ναυτεργάτες ρίχνουν άγκυρα στην ανεργία


Με δυναμικές κινητοποιήσεις απαντούν οι ναυτεργάτες στην έκπτωση των εταιρειών «Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ Α.Ε)» και της θυγατρικής της «ΣΙ ΛΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ N.E» από συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας που υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας...
και Αιγαίου.


Σύμφωνα με την απόφαση, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κηρύσσει έκπτωτη την εταιρεία ΝΕΛ A.E από τη δρομολογιακή γραμμή Θεσσαλονίκη/Καβάλα - Λήμνος - Μυτιλήνη – Χίος - Σάμος - Ικαρία, καθώς και την εταιρεία ΣΙ ΛΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ Ν.Ε. από τη γραμμή Λαύριο – Ψαρά - Μεστά Χίου. Παράλληλα, στην απόφαση προβλέπεται η κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών υπέρ του Δημοσίου, ύψους 1.500.000 ευρώ για κάθε μία από τις ανωτέρω συμβάσεις, ενώ οι δύο εταιρείες αποκλείονται από τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς για ένα έτος. Παράλληλα, ο υπουργός προχώρησε σε υπογραφή πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την κάλυψη των εν λόγω γραμμών, δρομολογώντας έτσι την άμεση εξυπηρέτησή τους από άλλα πλοία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των συνδικαλιστικών σωματείων που πρόσκειται στο ΚΚΕ, ο υπουργός Ναυτιλίας κ.Βαρβιτσιώτης σήμερα με μια μονοκονδυλιά πετάει περίπου 500 ναυτεργάτες από τις ναυτιλιακές εταιρείες Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ) και την θυγατρική της ΣΙ-ΛΙΝΚ, αυξάνοντας την ανεργία των ναυτεργατών και των άλλων εργαζομένων και συσσωρεύοντας προβλήματα στο ακτοπλοϊκό συγκοινωνιακό δίκτυο.
Αντί ο υπουργός να σκύψει στα προβλήματα που και ο ίδιος επικαλείται για να τα αντιμετωπίσει, κατά την προσφιλή του μέθοδο αυτός, η κυβέρνηση και αυτοί που υπηρετούν το κεφάλαιο, δημαγωγούν, επικαλούνται το «εθνικό συμφέρον» και εμφανίζονται ως αρχάγγελοι της κάθαρσης, αυτοί που είναι βουτηγμένοι στο βούρκο της συναλλαγής με το κεφάλαιο και το προσκυνούν νυχθημερόν.
Ο υπουργός προσπαθεί να κρύψει την αυθαιρεσία και την ασυδοσία των εφοπλιστών, που ενισχύεται από την κυβέρνηση στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους. Επίσης κρύβει και δημαγωγεί ότι τα νησιά θα μείνουν με ελάχιστα πλοία, θα εκτελούνται δρομολόγια μόνο όταν έχουν κέρδη οι εφοπλιστές, με αποτέλεσμα η εργασία θα εντατικοποιηθεί, τα ατυχήματα και οι ασθένειες θα αυξηθούν.
Καταλήγοντας στην ανακοίνωση οι ΠΕΜΕΝ ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ  ΠΕΕΜΑΓΕΝ ΠΕΠΡΝ ΠΕΣ/ΝΑΤ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΑΝΕΡΓΩΝ  ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ καλούν " τους ναυτεργάτες, τους συνταξιούχους, όλοι να συμμετέχουν στη συγκέντρωση την Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη στις 10.30 το πρωί στο ΝΑΤ, ενάντια στην προσπάθεια διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, των συνθηκών εργασίας, της κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας".