Latest News

Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Μια "σικέ" συνάντηση κάτω στον Πειραιά


Τίποτα απολύτως θετικό δεν πρόκειται να προκύψει από τη σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο...


Εμπορικής Ναυτιλίας.
Αυτό τονίζει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) με αφορμή τη σημερινή συνάντηση μεταξύ της Διοίκησης της ΠΝΟ και του Υπουργού Ναυτιλίας. 
Στην ανακοίνωσή της σημειώνει τα εξής:   .
"Η πλειοψηφία της Διοίκησης της ΠΝΟ εν κρυπτώ και παραβύστω, πίσω από τις πλάτες των θεσμοθετημένων οργάνων και των Ναυτεργατών καθόρισε την ατζέντα των θεμάτων για την σημερινή σύσκεψη και τα απέστειλε από τις 30/7/2014 στον Υπουργό με το αίτημα να απαντηθούν κατά την διάρκεια της συνάντησης. Πρόκειται για μια άθλια μεθοδευμένη προσπάθεια στην οποία όσοι συνέβαλαν ή γνώριζαν, ο ρόλος τους είναι βρώμικος, διασπαστικός και βαθειά υπονομευτικός για τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των Ναυτεργατών. Στην ατζέντα που καθορίστηκε παράνομα και πιθανόν σε παρασυναγωγή και ακολούθως εστάλη στον Υπουργό Ν.Α, απουσιάζουν κεφαλαιώδη προβλήματα που αφορούν την κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική όπως είναι η απασχόληση και η εκρηκτική άνοδος της ανεργίας που βασική της αιτία είναι η επαγγελματική εξόντωση των ελλήνων Ναυτεργατών από την ποντοπόρο ναυτιλία (διμερείς συμβάσεις, μειωμένες οργανικές συνθέσεις κλπ), η απελευθέρωση του καμποτάζ για την κρουαζιερόπλοιο ναυτιλία, ο νόμος 4150/2013 για την απελευθέρωση των οργανικών συνθέσεων στην Ακτοπλοΐα και οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για τα μικρά επαγγελματικά σκάφη αλλά και τα «πειρατικά» πλοία που λειτουργούν ανεξέλεγκτα με ευθύνη τόσο του ΥΝΑ όσο και της ηγεσίας της ΠΝΟ στις ελληνικές θάλασσες. Απουσιάζει με προκλητικό τρόπο οποιαδήποτε αναφορά στο ΓΕΝΕ, στα ζητήματα προστασίας των ανέργων και της πάταξης του δουλεμπορικού - μεσιτικού κυκλώματος. Απουσιάζει επίσης κάθε αναφορά στην πάγια θέση του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος για άμεση κατάργηση των θεσμοθετημένων ρυθμίσεων με τις οποίες επιχειρείται η κατάργηση των ΣΣΕ και η νομιμοποίηση των ατομικών συμβάσεων. Απουσιάζει επίσης η οποιαδήποτε αναφορά στο μεγάλο πρόβλημα της απλήρωτης εργασίας που έχει επεκταθεί πλέον στην πλειοψηφία των πλοίων της επιβατηγού ναυτιλίας και όχι μόνο. Θέματα της κοινωνικής ασφάλισης ΝΑΤ – Οίκος Ναύτη – ΚΕΑΝ – Ταμεία Πρόνοιας – ακίνητη περιουσία κλπ και η διάλυση που έχει δημιουργήσει η αντιασφαλιστική κυβερνητική πολιτική υποτίθεται ότι καλύπτονται στην ατζέντα χωρίς όμως να διατυπώνονται αυτά και οι προτεινόμενες λύσεις.
 Τέλος απουσιάζει η οποιαδήποτε αναφορά στο κείμενο της κυβερνητικής και εφοπλιστικής ευθύνης για την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει τα προβλήματα του ναυτεργατικού μας κόσμου. Παράλληλα υπάρχουν σειρά θεμάτων που έχουν προκύψει το διάστημα από την τελευταία συνάντηση με τον ΥΝΑ μέχρι σήμερα που κατά περίεργο και απαράδεκτο τρόπο δεν καταγράφτηκαν…. Με βάση όλα τα παραπάνω και κυρίως το γεγονός ότι κάποιοι εγκάθετοι αποφάσισαν ερήμην μελών της Διοίκησης στην ΠΝΟ και με αντιδημοκρατικό τρόπο να προσδιορίσουν την ατζέντα (χωρίς ενημέρωση - συζήτηση και έγκριση των οργάνων της ΠΝΟ) απέστειλαν την ατζέντα στον ΥΝΑ και κατόπιν εορτής, σήμερα, επεδίωξαν να υφαρπάξουν την έγκριση εκ των υστέρων για τις αθλιότητες που διέπραξαν. Είναι αυτονόητο ότι μετά τις παραπάνω εξελίξεις η ΠΕΝΕΝ δεν θα συμμετέχει στην συνάντηση ΠΝΟ – ΥΝΑ και θεωρούμε ότι το αποτέλεσμά της θα είναι για μια ακόμη φορά η περαιτέρω καλλιέργεια δημοσίων σχέσεων μεταξύ των παρισταμένων στην συνάντηση αυτή. Τέλος, τίποτα απολύτως θετικό δεν πρόκειται να προκύψει από την σημερινή συνάντηση στο ΥΝΑ".