Latest News

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Σκύλοι ράτσας: Δημιουργίες του ανθρώπου που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν [ΒΙΝΤΕΟ]


bulldog-purebreed-570Στο βίντεο αυτό με το ένα εκατομμύριο κλικαρίσματα στο youtube θα δείτε την πικρή αλήθεια σχετικά με τις καθαρόαιμες ράτσες των αγαπημένων μας τετράποδων. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ





Το τι πραγματικά συμβαίνει έχει αποδοθεί με χιουμοριστικό τρόπο από τον Άνταμ Κόνοβερ, παρότι τα μηνύματα που περνά είναι ουσιαστικά και σε πολλά σημεία σοκαριστικά.
Θα δείτε τους καθαρόαιμους σκύλους να παρουσιάζονται ως «οι χειρότερες ράτσες» κι αυτό όχι επειδή το επέλεξαν οι ίδιοι αλλά επειδή ο άνθρωπος επενέβη με βάναυσο τρόπο στη δική τους εξέλιξη. Λόγω της μη φυσικής τους υπόστασης (καθώς στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι ράτσες αυτές είναι τεχνητό αποτέλεσμα) τα σκυλιά αυτά ταλαιπωρούνται σε ολόκληρη τη ζωή τους από γενετικές ασθένειες. Και ο λόγος; Μα φυσικά για να εντυπωσιάσει ο άνθρωπος τον εαυτό του. Να κατασκευάσει τον ιδανικό σκύλο με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το «καθαρό αίμα» που θα παρουσιάζει στον κύκλο του γεμάτος περηφάνια.
Φυσικά, είναι παράξενο να γίνεται λόγος για καθαρό αίμα όταν για τη δημιουργία μίας μόλις ράτσας έχουν χρησιμοποιηθεί χαρακτηριστικά από 50 διαφορετικές. Έτσι, είναι πολύ συνηθισμένο οι σκύλοι αυτοί να είναι τρομερά ευάλωτοι ακόμα και σε φυσιολογικές περιβαλλοντικές συνθήκες, να έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό και να αντιμετωπίζουν δυσκολίες μέχρι και στην αναπνοή. Και βασικότερος λόγος; Στο κυνήγι «καθαρού αίματος» ο άνθρωπος έβαζε τις τις μητέρες να ζευγαρώνουν με τα παιδιά τους με αποτέλεσμα τα γενετικά χαρακτηριστικά να εκφυλίζονται.
Τα χαριτωμένα pugs λόγου χάρη, στην Αγγλία του 19ου αιώνα αποτελούσαν λόγω των μη συνηθισμένων χαρακτηριστικών τους, αδιαμφισβήτητο σημάδι πλούτου  για τους ευγενείς. Τα μικροκαμωμένα Chihuahuas είναι συνεχώς εκνευρισμένα και επιθετικά σα να γνωρίζουν ότι κάτι πάει λάθος με τον οργανισμό τους.
Τα Bulldogs από την άλλη, παρουσιάζονται ως η μεγαλύτερη γενετική αποτυχία καθώς λόγω της κατατομής τους είναι καταδικασμένα να ζουν υποφέροντας. Το πολύ μεγάλο κεφάλι τους δημιουργεί χρόνια προβλήματα και η πλακουτσωτή –σχεδόν ανύπαρκτη- μύτη τους που μοιάζει με αυτή των Pugs, τους προκαλεί τεράστια δυσκολία στην αναπνοή. Ζουν περίπου 6 χρόνια όμως ο άνθρωπος δε φαίνεται να δυσανασχετεί με την ταλαιπωρία που υφίστανται καθόλη τη διάρκεια της ζωής (ή μήπως της επιβίωσης;) τους.
Το χειρότερο όλων είναι πως ο άνθρωπος όχι μόνο έχει προκαλέσει και εξακολουθεί να δέχεται αυτού του είδους το βασανισμό των ζώων, αλλά αρνείται να τον σταματήσει κιόλας. Ο τρόπος θα ήταν απλός αν τα καθαρόαιμα σκυλιά ξεκινούσαν να ζευγαρώνουν με τα ημίαιμα ώστε να εξαλειφτούν σιγά σιγά τα προβλήματα υγείας που τα ταλαιπωρούν.
Συμπερασματικά λοιπόν, ο μόνος υπεύθυνος για τις οργανικές δυσλειτουργίες των σκύλων ράτσας είναι ο άνθρωπος, καθώς μοιάζει να ενδιαφέρεται περισσότερο για την προσωπική του προβολή μέσω του κατοικιδίου του παρά για την υγεία και την καλοπέραση του ζώου που επέλεξε να κρατήσει κοντά του.


Μήπως να σταματήσουμε να συμπεριφερόμαστε στα ζώα σαν να ήταν ακριβά αυτοκίνητα που θαυμάζουν οι γύρω μας; Μήπως να αποφασίσουμε επιτέλους να υιοθετήσουμε έναν οποιοδήποτε σκύλο από τους χιλιάδες που αγωνιούν για μια οικογένεια και να αφήσουμε στην άκρη το διαχωρισμό μεταξύ καθαρόαιμων και ημίαιμων; Μήπως;