Latest News

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Το κουμπί που δεν πρέπει να αγγίζετε στα νοσοκομεία

Magnify ImageΝέα μελέτη αποκαλύπτει ακόμη ένα σημείο το οποίο θα πρέπει να οδηγεί κατευθείαν για απολύμανση χεριών μετά την επαφή μαζί του και δεν είναι άλλο από το κουμπί...
του ανελκυστήρα.  
 Η έρευνα διεξήχθη από τρεις γιατρούς και συνέκρινε τα ποσά των βακτηρίων που ζουν σε 120 κουμπιά ασανσέρ και 96 επιφάνειες τουαλέτας σε τρία νοσοκομεία στο Τορόντο του Οντάριο.   
Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν τα κουμπιά των ανελκυστήρων στην ίδια κατηγορία μολυσματικού παράγοντα με τα περιοδικά στα δωμάτια αναμονής ή τηλεχειριστήρια στα ξενοδοχεία.  
Τα κουμπιά ήταν όμως πολύ πιο βρώμικα από τις επιφάνειες της τουαλέτας. «Η επικράτηση του αποικισμού (με βακτήρια) στα κουμπιά ήταν 61% και στις τουαλέτες 43%», ανέφερε η μελέτη.      Η μελέτη είχε κάποιους περιορισμούς. Τα δείγματα ελήφθησαν κατά την εποχή ξεσπάσματος γρίπης, κάτι το οποίο μπορεί να είχε ωθήσει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν περισσότερο απολυμαντικό χεριών, συνεπώς λιγότερα μικρόβια. Ήταν επίσης στη διάρκεια του Χειμώνα όταν πολλοί φορούν γάντια. Αυτό σημαίνει ότι οι επιφάνειες του νοσοκομείου μπορεί να είναι ακόμη πιο βρώμικες από αυτό που έδειξαν οι έρευνες. Το γεγονός βέβαια πως το ξέσπασμα της γρίπης ήταν σε πλήρη εξέλιξη, μπορεί να σήμαινε περισσότερη κίνηση στο νοσοκομείο γεγονός που θα έκανε την έρευνα λιγότερο αξιόπιστη.   Τα καλά νέα της έρευνας είναι πως τα είδη των βακτηρίων που εντοπίστηκαν ήταν "χαμηλής παθογένειας", που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να μεταδώσουν ασθένειες στους ανθρώπους. Αυτό βέβαια και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έρευνα δεν σημαίνει πως ήσυχοι θα πρέπει να είναι και οι ασθενείς των νοσοκομείων μιας και για αυτούς ο κίνδυνος μόλυνσης από τους επισκέπτες που έκαναν χρήση των κουμπιών είναι πολύ πιο απειλητικός. Ενδιαφέρον πάντως έχει επίσης το γεγονός πως η ίδια έρευνα έδειξε πως τα πληκτρολόγια των υπολογιστών στα νοσοκομεία ήταν πολύ πιο βρώμικα και από τα κουμπιά στο ασανσέρ αν και δεν είναι προσβάσιμα σε τόσο κόσμο.