Latest News

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Πέντε άτομα υπεράνω πάσης υποψίας σε κυκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών


Ένας 50χρονος Αρχιφύλακας, που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής, ένας 50χρονος απόστρατος Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, δύο συνταξιούχοι ναυτικοί, 67 και 52 ετών και μια 42χρονη...
τραπεζική υπάλληλος.
Αυτοί πέντε συνελήφθησαν από στελέχη της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., με τη κατηγορία της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, για παραβάσεις της νομοθεσίας για την είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια και της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).
Η σχηματισθείσα ποινική δικογραφία περιλαμβάνει δύο ακόμα άτομα, τα οποία αναζητούνται.
Πρόκειται για δύο αδέλφια, υπηκόους Συρίας, ηλικίας 45 και 48 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται επιπλέον για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Οι κατηγορούμενοι διακινούσαν παράνομους μετανάστες από την Τουρκία, με σκάφη μέσω θαλάσσης και στη συνέχεια τους διακινούσαν οδικώς, με λεωφορεία και φορτηγά μεταφοράς προς διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και προς άλλες χώρες της Ευρώπης.
Για κάθε μη νόμιμο μετανάστη η εγκληματική οργάνωση λάμβανε ως αμοιβή το ποσό των 2.000 - 3.000 ευρώ.
Οπως αναφέρει το δελτίο της Αστυνομίας, «ως προς τον καταμερισμό των επιμέρους δραστηριοτήτων, ο 52χρονοςείχε το «ρόλο» του κεντρικού οργανωτή και ενεργούσε κατ' εντολή του 67χρονου, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την προμήθεια και τη διάθεση των κατάλληλων σκαφών για την μεταφορά των μη νόμιμων μεταναστών καθώς και για την διεκπεραίωση των απαραίτητων διαδικασιών.
Ο Αρχιφύλακας είχε το «ρόλο» του προπομπού κατά τις μετακινήσεις των μη νόμιμων μεταναστών, εντός της ελληνικής επικράτειας, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος ύψους 2.000 ευρώ, κάθε φορά.
Περαιτέρω, ο απόστρατος Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, συμμετείχε ενεργά και παρείχε πληροφόρηση σχετικά με τους ελέγχους και τις περιπολίες του Λιμενικού Σώματος καθώς και στην επιλογή του παράκτιου σημείου, από όπου θα πραγματοποιούνταν η μεταφορά και επιβίβαση των αλλοδαπών στα σκάφη του κυκλώματος.
Ο 48χρονος υπήκοος Συρίας, που αναζητείται, αναλάμβανε την πλοήγηση των σκαφών, που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα για την παράνομη διακίνηση – προώθηση των μεταναστών».