Latest News

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Στα ύψη οι βάσεις για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Στα ύψη οι βάσεις των σχολών λόγω μετεγγραφώνΆνοδο των βάσεων σε τέσσερα από τα πέντε επιστημονικά πεδία καταγράφουν τα τελευταία στοιχεία από την πορεία των φετινών βάσεων εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που αναμένεται να ανακοινωθούν περί τα....
τέλη Αυγούστου. 
Το ασανσέρ των φετινών βάσεων επηρεάζεται κατά κύριο λόγο από τα ευκολότερα θέματα σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά, αλλά και από τις μετεγγραφές που ώθησαν πολλούς υποψηφίους να δηλώσουν χαμηλόβαθμα τμήματα της περιφέρειας προκειμένου μετά να επιστρέψουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. 


Oι εκτιμήσεις ανά πεδίο: 

Στο 1ο πεδίο
 αναμένεται άνοδος των βάσεων, ενώ στη Νομική Αθηνών η βάση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 18.800 μόρια. Στη Νομική Θεσσαλονίκης θα είναι στα 18.700 και στη Νομική Θράκης στα 18.300 μόρια. Η Φιλολογία Καλαμάτας αναμένεται να φτάσει τα 15.000 μόρια, ενώ η Φιλολογία Αθήνας τα 17.650 μόρια. Στα περισσότερα μαθήματα οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης είχαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα Αρχαία Ελληνικά, τα οποία είναι αυξημένης βαρύτητας, όπου άριστες βαθμολογίες από 18-20 έγραψε το 5% των υποψηφίων έναντι 1,7% πέρυσι.

Χειρότερες ήταν εφέτος οι επιδόσεις στα Αγγλικά και στα Γαλλικά όπως και στα Γερμανικά, ενώ μόνο στα Ισπανικά οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν καλύτερες.

Στο 2ο και στο 4ο πεδίο ανάκαμψη της ανόδου των βάσεων φαίνεται ότι βάζουν τα ειδικά μαθήματα για την Αρχιτεκτονική, ενώ ανοδική θα είναι η πορεία στις περιζήτητες σχολές του Πολυτεχνείου, όπως πολιτικοί μηχανικοί και μηχανολόγοι μηχανικοί. Στο ΕΜΠ η σχολή πολιτικών μηχανικών αναμένεται να εκτιναχτεί στα 17.800 μόρια, ενώ στα 15.000 θα είναι η αντίστοιχη βάση στη σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Στα 18.180 μόρια αναμένεται να φτάσει η σχολή μηχανολόγων μηχανικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ στα 18.750 μόρια εκτιμάται ότι θα φτάσει η σχολή αεροναυπηγών μηχανικών στην Πάτρα. 

Ανοδική αναμένεται η τάση και στις φυσικομαθηματικές σχολές, καθώς οι βαθμολογίες των υποψηφίων σε κρίσιμα μαθήματα όπως τα Μαθηματικά και η Φυσική ήταν καλύτερες σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές. Στις φυσικομαθηματικές σχολές η άνοδος αναμένεται να φτάσει ως τα 350 μόρια. 

Στο τμήμα μηχανολόγων μηχανικών του ΕΜΠ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η βάση θα διαμορφωθεί στα 18.900 μόρια, ενώ στο μαθηματικό Αθήνας θα φτάσει στα 15.700 μόρια.

Στο 3ο πεδίο ανοδική αναμένεται η τάση στα περιζήτητα τμήματα των ιατρικών σχολών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης λόγω των καλύτερων βαθμολογιών των υποψηφίων στη Βιολογία, στη Χημεία και στα Μαθηματικά, στα οποία το ποσοστό των άριστων γραπτών υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι. Η Ιατρική Αθηνών αναμένεται να φτάσει τα 19.190 μόρια, δηλαδή 274 περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. 

Στο 5ο πεδίο η αύξηση των θέσεων αλλά και των καλών επιδόσεων αναμένεται να συγκρατήσουν τις βάσεις στα περσινά επίπεδα, ενώ άνοδος θα καταγραφεί μόνο στα περιζήτητα τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τα θέματα, πάντως, στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας ήταν ευκολότερα σε σύγκριση με πέρυσι και οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων πολύ καλύτερες. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οριακή αναμένεται η πτώση στις βάσεις εισαγωγής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ άνοδος εκτιμάται ότι θα σημειωθεί στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που θα αγγίξει τα 16.950 μόρια. Το αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης θα έχει βάση της τάξης των 16.980 μορίων, ενώ οριακή θα είναι η πτώση στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μεγαλύτερη πτώση, πάντως, αναμένεται να σημειώσουν οι βάσεις εισαγωγής στα χαμηλόβαθμα τμήματα ΤΕΙ.