Latest News

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Η πρώτη φορά του Γιάννη Μώραλη στο Μαξίμου

Όταν σε καλεί ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου πριν αναλάβεις ακόμα καθήκοντα στο Δήμο Πειραιά, τότε σίγουρα δεν είναι...
μικρό πράμα.

Άλλωστε, δεν είναι πολλές οι φορές που δήμαρχοι να περνούν την πόρτα του πρωθυπουργικού μεγάρου. Συνήθως τελειώνει η θητεία τους και δεν έχουν κατορθώσει να έχουν μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό. 


 Ωστόσο η πρώτη συνάντηση του Γιάννη Μώραλη με το πρωθυπουργό είναι πλέον γεγονός. Μάλιστα, συνέβη σε μια περίοδο όπου βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμα θέματα για την πόλη, όπως η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και το θέμα των δικαστηρίων Περαιά. 


Εδώ να προσθέσει κανείς και τα οικονομικά του "Δήμου Πειραιά", που βρίσκονται στο "κόκκινο" και είναι ορατός ο κίνδυνος με το "καλημέρα" της νέας δημοτικής αρχής να μην μπορούν να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων.


Φυσικά τα προβλήματα αυτά δεν λύθηκαν, αλλά τέθηκαν σε επίπεδο πρωθυπουργού. Η πρώτη συνάντηση, έγινε σε  εποικοδομητικό το πνεύμα και συμφωνήθηκε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο διαρκούς συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και δήμου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα που βαρύνουν την πόλη του Πειραιά.

Στην πρώτη συνάντηση καταγράφηκε και μια διαφωνία σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, καθώς δεν υπάρχει ταυτόσημη γραμμή με την κυβέρνηση. Ο νεοελεγείς δήμαρχος επανέλαβε τη θέση του συνδυασμού του υπέρ του να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού. Επιπλέον, δεν παρέλειψε να επισημάνει , ότι η πόλη του Πειραιά θα πρέπει να αποκτήσει κάποιον πόρο, κάποιο έσοδο από τη λειτουργία του λιμανιού, καθώς υφίσταται τις επιπτώσεις και την επιβάρυνση από τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται με επίκεντρο το λιμάνι. Αφηνόντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αντιδράσεων-κινητοποιήσεων στην περίπτωση που προχωρήσει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ. 

Οσον αφορά στο θέμα των δικαστηρίων Πειραιά και το ενδεχόμενο μετακίνησής τους μεταφέρθηκε στον πρωθυπουργό η αντίθεση όλων των φορέων της πόλης που ενώνουν τις φωνές τους θεωρώντας  εντελώς λάθος για τον Πειραιά να φύγουν τα δικαστήρια εκτός των ορίων της πόλης.


Αποτιμώντας συνολικά την πρώτη συνάντηση του Γιάννη Μώραλη στο Μαξίμου θα μπορούσε να πει κανείς πως έγινε σε γενικές γραμμές σε καλό κλίμα. Μπορεί να μη δόθηκε κάποια λύση, αλλά διαφάνηκε να υπάρχει ανταπόκριση από τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του να βοηθηθεί ο Πειραιάς αυτό θα εξειδικευτεί σε επόμενη συνάντηση...


@ Για να δούμε...