Latest News

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Γιατί έσπασαν τα ισόβια για τον Παπαγεωργόπουλο (ΠΟΙΝΕΣ)


Ο Παπαγεωργόπουλος στο δικαστήριο
Με την καταδίκη των Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, Μιχάλη Λεμούσια και Παναγιώτη Σαξώνη έπεσε σήμερα η αυλαία στην πολύκροτη δίκη για την υπεξαίρεση μαμούθ στον...
Δήμο Θεσσαλονίκης.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινές κάθειρξης 12 ετών στον Β. Παπαγεωργόπουλο, στον οποίο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό το προτέρου έντιμου βίου, 13 ετών στον Μ. Λεμούσια και 18 ετών στον Π. Σαξώνη.

Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της μαύρης τρύπας στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

Στο εδώλιο κάθισαν για ακόμη μια φορά οι Παναγιώτης Σαξώνης, Μιχάλης Λεμούσιας και Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. 

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Π. Σαξώνη για την υπεξαίρεση στον Δήμο Θεσσαλονίκης και ενόχους για απλή συνέργεια τον Β. Παπαγεωργόπουλο και τον Μ. Λεμούσια. 

Επίσης ένοχοι κρίθηκαν για συνέργεια σε βαθμό πλημμελήματος οι δύο διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας Γκόλας και Γκαϊτατζής, οι οποίοι το πιο πιθανό είναι να αφεθούν ελεύθεροι. 

Στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε: «Είναι λάθος, κ.

 πρόεδρε!». Ο συνήγορος του Μ. Λεμούσια, ο Α. Κούγιας, στην αγόρευσή του ζήτησε από το δικαστήριο να αναγνωριστεί στον πελάτη του το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, με τον Λεμούσια να αντιδρά λέγοντας «Δεν θέλω το ελαφρυντικό, δεν θέλω τον οίκτο κανενός, την αθωότητά μου θέλω», τον πρόεδρο της έδρας να απαντά: «Αυτό έχει κριθεί» και τον Μ. Λεμούσια να προσθέτει: «Αυτό δεν είναι απόφαση, είναι δολοφονία εν ψυχρώ».

Για τους Παπαγεωργόπουλο και Λεμούσια αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου. Αναμένεται η απόφαση για τις ποινές των κατηγορούμενων.

H εισαγγελική πρόταση και η πρωτόδικη απόφαση


Ο Λεμούσιας
Ο Λεμούσιας
Η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει ότι σπάει η ποινή της ισόβιας κάθειρξης με την οποία είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στις φυλακές Διαβατών από τον Φεβρουάριο του 2013.

Επί της ουσίας, ο πρόεδρος της έδρας Παναγιώτης Κατσιρούμπας, έπειτα από 15νθήμερη διάσκεψη, έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Δημήτρη Νάιντου.

Επίσης, η έδρα αποφάσισε την ενοχή του πρώην γενικού γραμματέα του Δήμου Μιχάλη Λεμούσια για τις πράξεις της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση -μετατρέποντας την αρχική κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην υπεξαίρεση- και της απλής συνέργειας στην πλαστογραφία (σε βαθμό πλημμελήματος). Και στην περίπτωση του κ. Λεμούσια σπάει η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Αντίθετα, ο πρώην δημοτικός ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις για τις οποίες 
Ο Σαξώνης
Ο Σαξώνης
 καταδικάστηκε στον πρώτο βαθμό, δηλαδή για υπεξαίρεση στην υπηρεσία (με τον νόμο 1608), νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και πλαστογραφία (πλημμέλημα). Ως εκ τούτου, για τον κ. Σαξώνη διατηρείται η ποινή των ισοβίων.

Επίσης, για τους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου, τον Θωμά Γκόλα και τον Γιώργο Γκαϊδατζή, η έδρα αποφάσισε να κηρυχθούν ένοχοι για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση, πράξη για την οποία κηρύχθηκαν ένοχοι κατά το πρωτόδικο δικαστήριο. via