Latest News

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Αμύθητος θησαυρός στο Ταμείο Παρακαταθηκών – Ρευστό 1,25 δισ. και αντικείμενα χωρίς ιδιοκτήτη


Thisavros-570
Ένας αμύθητος θησαυρός βρίσκεται εδώ και χρόνια στα αζήτητα του Ταμείου Παρακαταθηκών...

και Δανείων. 
Πρόκειται για 36.172 πολυτελή αντικείμενα αλλά κυρίως για ρευστό ύψους 1.25 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Το ποσό έχει συγκεντρωθεί από το 1920 και μετά και αυξήθηκε κατακόρυφα από το 1990 μέχρι σήμερα. Ακόμη, οι χρηματικές παρακαταθήκες για απαλλοτριώσεις γης, ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα νομίσματα, κοσμήματα, μετοχές, ομόλογα, βιβλιάρια καταθέσεων, ακόμη και κλειδιά σπιτιών, που δεν έχει αποτιμηθεί η τρέχουσα αξία τους και βρίσκονται στο Ταμείο. Πρόκειται για πολυτελή αντικείμενα, τα οποία είναι προϊόντα κλοπής και δεν έχουν ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες τους.
Ηδη από το Ταμείο σύμφωνα με το «Έθνος» έγινε η πρώτη δημόσια πρόσκληση για όποιον αξιώνει δικαίωμα επί ανεξόφλητης χρηματικής ή αυτούσιας παρακαταθήκης, να υποβάλει αίτηση απόδοσής της. Η διαδικασία, που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες, έχει στόχο την καταγραφή των παρακαταθηκών και όσες δεν αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους εφόσον έχει παρέλθει η προθεσμία παραγραφής τους, να πάνε υπέρ του Δημοσίου.
Στην πρώτη δημόσια πρόσκληση δίνεται διορία έως τις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσει δεύτερη, που θα εκπνεύσει στις 22 Νοεμβρίου. Οσες από τις παρακαταθήκες δεν αποδοθούν, θα ενισχύσουν τα κρατικά ταμεία. Η πρόσκληση αφορά τις παρακαταθήκες που συστάθηκαν πριν από την 1/1/1989.