Latest News

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Δικαιοσύνη αλά καρτ...

petros
 Ο καταζητούμενος για το σκάνδαλο της Proton Bank , πρώην νούμερο 2 του Ομίλου Λαυρεντιάδη, Πέτρος Κυριακίδης μπορεί πλέον να εκμεταλλευθεί το παράθυρο του...
νέου νόμου. 
Επί της ουσίας, ελαχιστοποιεί τις ποινές σε περίπτωση εξαφάνισης της ζημίας που φέρεται να προκάλεσε ο κατηγορούμενος
Την ίδια στιγμή, ο πιστοποιημένα βαριά άρρωστος Λαυρεντιάδης, έχοντας γυρίσει 51 εκατομμύρια σην Proton Bank και διαθέτοντας (με δήλωσή του άλλα 160 εκατ.) οδεύει προς τον θάνατο έγκλειστος στο ψυχιατρείο... του Κορυδαλλού. 
Δηλαδή, με απλά λόγια,  ο άνθρωπος που ουδέποτε εμφανίστηκε στη δικαιοσύνη και ο Λαυρεντιάδης τον κατηγορεί ως ιθύνοντα νου πίσω από τις όποιες ατασθαλίες, δέχεται ένα ευθύ μήνυμα από την Δικαιοσύνη «φέρε πίσω 50 εκατομμύρια και καθαρίζεις’.
Ήδη πέραν της ευνοϊκής ποινικής αντιμετώπισης ο καταζητούμενος επιχειρηματίας που έγινε άφαντος ντυμένος παπάς όπως θρυλείται, θα έχει και οικονομικό κέρδος αφού σύμφωνα με πληροφορίες, με δικαστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου , του δίδεται η δυνατότητα να αρθεί η κατάσχεση της περιουσίας του , που φτάνει μέχρι το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ, αν και εφόσον εμφανίσει εγγυητική επιστολή 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Η υπόθεση έχει ως εξής: Ο καταζητούμενος υπέβαλλε δια των συνηγόρων του Ιωάννη Μαλαφάντη και Ελένης Γιαννοπούλου ζήτησε με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων να αρθεί η κατάσχεση της περιουσίας του που έχει αγγίξει το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ και να μειωθεί αυτή κατάσχεση στο ποσό των περίπου 50 εκατομμύριων ευρώ τα οποία προτίθεται να καταθέσει μέσω εγγυητικής επιστολής, τράπεζας που αναγνωρίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημά του έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο γεγονός που σημαίνει πως αν εμφανίσει αυτή την εγγυητική επιστολή μπορεί αφενός να διαχειριστεί την περιουσία του και αφετέρου να προλειάνει το έδαφος για να εμφανιστεί σταδιακά στις ελληνικές αρχές.
Όπως τόνιζαν δικαστικές πηγές το αίτημα του έγινε δεκτό γιατί απλώς τα δάνεια για τα οποία κατηγορείται ότι ουσιαστικά υπεξαίρεσε από την Proton Bank είναι περί τα 50 εκατομμύρια με τους τόκους.
Αυτό προκύπτει από τα πορίσματα του εισαγγελέα, κ. Ιωάννη Δραγάτση, σύμφωνα με τα οποία η εταιρεία ΝΕΠ δανειοδοτήθηκε από την Proton με δάνεια που δεν είχαν καμία εξασφάλιση ή εγγύηση με το ποσό των 50 εκατομμυρίων προκειμένου να προχωρήσει σε εξαγορές ΜΜΕ.
Όπως σημειώνεται «οι άνω χρηματοδοτήσεις (νέες και αυξήσεις ορίων) έλαβαν χώρα ενώ η άνω εταιρία και οι θυγατρικές του Ομίλου ΝΕΠ βρίσκονταν σε δυσμενή οικονομική κατάσταση κατά το 2010 και στερούνταν ρευστότητας, που ήταν αναγκαία για την απρόσκοπτη συνέχιση των δραστηριοτήτων της ΝΕΠ…».
Να σημειωθεί πάντως ότι ο εισαγγελέας Δραγάτσης είχε δεσμεύσει ήδη στον λογαριασμό του Πέτρου Κυριακίδη στην Ελλάδα ποσό 14 εκατομμυρίων ευρώ
Το κέρδος του Κυριακίδη αποτιμάται και ποινικά αφού η επιστροφή χρημάτων που ισούται με την εξαφάνιση της ζημίας οδηγεί ουσιαστικά με τον νέο νόμο του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ελαχιστοποίηση της ποινής ή σχεδόν απουσία τιμωρίας.
Μάλιστα αν η επιστροφή των χρημάτων γίνεται μέχρι την πρώτη δίκη( η οποία για τον Κυριακίδη και τους συν αυτό δεν έχει αρχίσει αφού μόλις εκδόθηκε το παραπεμπτικό βούλευμα) , προβλέπονται καθείρξεις έως επτά έτη ενώ η αρχική ποινή ‘έφτανε μέχρι ισόβια.
Το ερώτημα βέβαια είναι εν προκειμένω αν ο κ.Κυριακίδης έχει αυτά τα λεφτά…
lykavitos.gr