Latest News

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Ο δεκάλογος του καλού υποψηφίου των εκλογών (οδηγίες μόνο για νικητές)



Δέκα μέρες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, ας θυμηθούμε δέκα βασικές αρχές των στρατηγικής που μπορεί να φανούν χρήσιμες στους υποψήφιους αλλά περισσότερο για τους νικητές των εκλογών. Δείτε τον δεκάλογο...

Του ειδικού συνεργάτη 
Νικόλο Μακιαβέλι 



1/. Φυλάξου από τους έμπιστους

Οσο κοντά σου κι αν βρίσκονται, όσα μυστικά κι αν είναι σε θέση να μοιράζονται μαζί σου, ποτέ μην εμπιστεύεσαι τους πολιτικούς σου συμβούλους. Ακόμη και ο πιο έμπιστος μπορεί να μετατραπεί σε ιδανικό προδότη όταν χρειαστεί...


2/. Διόρισε τον δικό σου "Άρχοντα των Ψιθύρων"

Ακόμη κι αν ένας ηγέτης (οφείλει να) τρέφεται από τη δυσπιστία, πρέπει να ορίζει πάντα τον δικό του Άρχοντα των Ψιθύρων. Με άλλα λόγια, τον άνθρωπο που θα διασπείρει φήμες και ειδήσεις, θα αναπαραγάγει διάφορα σενάρια και θα μεταφέρει στον ηγέτη διάφορα μυστικά... 


3/. Σωστός σύμμαχος, ο υποταγμένος σύμμαχος

Η πολιτική δεν επιτρέπει φιλίες παρά μόνο συμμαχίες. Κανένας πολιτικός δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τις συμμαχίες εκείνες που θα του εξασφαλίσουν πιθανή νίκη ή εδραίωσή της. 

4/. Στα δύσκολα παίξε «θρησκεία» κι «έθνος» 

Καλό είναι ένας πολιτικός για τα μάτια του κόσμου ν' ανάβει μπροστά στις κάμερες κάνα κεράκι, ακόμη κι αν είναι άθεος.Επίσης όταν αποφασίζει να παίξει το χαρτί του εθνικισμού, να είναι σίγουρος ότι ο εκάστοτε υποψήφιος ταιριάζει με τις σωστές δόσεις του δικού του πατριωτικού αισθήματος - άντε και του κόμματός του ή του προφίλ του. 

5/. Follow the money

Το χρήμα κινεί τον κόσμο - ειδικά την πολιτική. Χωρίς χρήμα κανείς πολιτικός δεν κινείται - ούτε μπορεί να κινήσει ένα δήμο. Πέρα, λοιπόν, από τις ορθές στρατηγικές, συμμαχίες και τακτικές, αυτό που πρέπει να προσέξει ένας πολιτικός είναι η εξασφάλιση των κατάλληλων πόρων. Αν το ΄χει ο ίδιος ακόμα καλύτερα. 


6/. Κάλυψε τα νώτα σου

Οπως συμβαίνει με τις παρτίδες σκάκι, κανένας στρατηγός δεν επιτίθεται ποτέ αν δεν έχει καλύψει νώτα του. Ανάλογα, λοιπόν, κι ένας πολιτικός δεν πρέπει ποτέ να μοιάζει αδύναμος ειδικά στο εσωτερικό - κι ένα κόμμα ή ένας συνδυασμός μπορεί να διαλυθεί ακριβώς όταν ο αρχηγός φανεί τρωτός.

7/. Σκότωσε τον διάδοχο (για να μη βρεθείς με μαχαίρι στην πλάτη) 

Ενας πολιτικός πρέπει να γίνεται σύγχρονος Ηρώδης προτού προλάβει να εμφανιστεί ο διάδοχος. «Οταν μπαίνεις στο παιχνίδι του θρόνου ή κερδίζεις ή πεθαίνεις». Και καλός διάδοχος είναι μόνο ο νεκρός διάδοχος. 


8/. Μην ησυχάζεις όσο αναπνέουν οι εχθροί σου

Το να γνωρίζει κανείς επακριβώς τις δυνάμεις του είναι το μάθημα κάθε ορθής στρατηγικής: μην υποτιμάς ποτέ τον εχθρό και, κυρίως, μην υποκύπτεις στους συναισθηματικούς εκβιασμούς του. Ακόμη κι αν μοιάζει πρόσκαιρα ακίνδυνος, να έχεις υπόψη σου ότι θέλει να σε πείσει ακριβώς γι’ αυτό ώστε να εκμεταλλευτεί την πρώτη σου αδυναμία. Και αυτός που εξεγείρεται πιο έντονα στην πολιτική είναι πάντα ο πιο παραγκωνισμένος - και ο πλέον αμελητέος. 

9/. Μην είσαι άπληστος

Το βασικό ελάττωμα του πολιτικού δεν ήταν αυτό που φαντάζεται ο καθένας: δηλαδή η αγνωμοσύνη, η σκληρότητα, η εκδικητικότητα και η έλλειψη συμπόνιας. Το βασικότερο μειονέκτημά του  ήταν ότι ήθελε τα πάντα στην υπηρεσία του - και εντέλει δικά του. Η απληστία -ένα χαρακτηριστικό που έχουν όλοι οι εμμονικοί της εξουσίας- του στοίχισε την ίδια τη ζωή και έφερε στις φλέβες του το δηλητήριο.


10/. Διασκέδασέ το!

Η καλύτερη στιγμή ενός ηγέτη είναι αυτή της διασκέδασης, δηλαδή το να μπορεί να χαίρεται την κάθε νίκη με την καρδιά του - και μαζί μ' αυτόν να χαίρεται και το πλήθος του.  Η πολιτικη θέλει καλοπέραση, ειδικά σε περίοδο κρίσης.

@ Άντε και με τη νίκη!!!