Latest News

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Η "ναυμαχία" Μώραλη-Μιχαλολιάκου στον Πειραιά

Όταν ο Βασίλης Μιχαλολιάκος ξεκινούσε την προεκλογική εκστρατεία πριν το Πάσχα έδειχνε ο αδιαφιλονίκητος νικητής στο λιμάνι...
του Πειραιά. 

Κανένας από τους έως τότε υποψηφίους δεν φαινόταν ότι μπορούσε να απειλήσει την υποψηφιότητά του, καθώς ο Βασίλης Μιχαλολιάκος είχε καταφέρει να ρίξει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για τους Πειραιώτες και να προβάλει το έργο του, ελλείψει βέβαια και αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο επί 3,5 χρόνια.

Όλα άλλαξαν, όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Γιάννη Μώραλη με την υποστήριξη του Βαγγέλη Μαρινάκη, του Πέτρου Κόκκαλη και άλλων επιφανών οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων του Πειραιά. 

Εντούτοις, τα πρώτα αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά για τον κ. Μώραλη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ευρήματα των πρώτων ερευνών έβρισκαν τον κ. Μώραλη σε μονοψήφια νούμερα.

Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος 17 μονάδες μπροστά από τον Γιάννη Μώραλη στην πρώτη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας

Η πρώτη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας αμέσως μετά το Πάσχα και μόλις τρεις εβδομάδες πριν την εκλογική αναμέτρηση, έδειχνε τον κ. Μιχαλολιάκο να προηγείται του κ. Μώραλη με διαφορά που ξεπερνούσε τις 15 ποσοστιαίες μονάδες. 

Συγκεκριμένα ο κ. Μιχαλολιάκος λάμβανε ποσοστό 37,1%, ο κ. Μώραλης 19,8%, ο κ. Δρίτσας 11,5%, ο κ. Κούζηλος και η κυρία Παντελάκη ποσοστό της τάξης του 3,8%. Ακολουθούσαν, με μικρότερα ποσοστά, ο κ. Βουράκης, ο κ. Διαβολάκης και ο κ. Καλογερογιάννης,.

Στην ίδια έρευνα το 18,3% των ψηφοφόρων δηλώνε αναποφάσιστο, ενώ το 2,2% προσανατολίζονταν στο Λευκό ή Άκυρο.



Το κλίμα υπέρ του κ. Μώραλη άρχισε να αλλάζει σταδιακά και να κερδίζει πόντους, καθώς γνωστοποιούσε τις θέσεις για έναν Πειραιά Νικητή, που θα κοιτάζει προς τη θάλασσα, θα αξιοποιεί τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και θα δημιουργεί θέσεις εργασίας για κάθε Πειραιώτη.

Στο 6,9% η διαφορά μια εβδομάδα πριν τις εκλογές

Μία εβδομάδα πριν τις εκλογές της 18ης Μαΐου, νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε, έδειχνε τον κ. Μώραλη να κερδίζει έδαφος και τον κ. Μιχαλολιάκο να υποχωρεί αισθητά. Στη δεύτερη αυτή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Βήμα της Κυριακής», ο Βασίλης Μιχαλολιάκος λάμβανε 32,8%, ο Γιάννης Μώραλης 25,9%, ο Θοδωρής Δρίτσας 17,3%, η Ελπίδα Παντελάκη 6,2%, ο Νίκος Κούζηλος 2,8%, ο Ιωσήφ Βουράκης 2,2%, ο Θανάσης Διαβολάκης 1,7%, ο Αντώνης Καλογερογιάννης 1,5% και αδιευκρίνηστη ψήφος κυμαινόταν στο 9,6%.

Στις δύο μονάδες η διαφορά στην κάλπη υπέρ του Γιάννη Μώραλη

Οι γνωρίζοντες τα δημοσκοπικά ευρήματα στοιχημάτιζαν στη νίκη του Βασίλη Μιχαλολιάκου στον Πειραιά καθώς πίστευαν ότι πολύ δύσκολα θα ανατρεπόταν τα όσα οι ερευνητές έβρισκαν στις δημοσκοπήσεις. 

Το τελικό αποτέλεσμα στην κάλπη βρήκε τον Γιάννη Μώραλη να προηγείται του Βασίλη Μιχαλολιάκου με δύο μονάδες, προκαλώντας τη μεγάλη έκπληξη και ίσως τη μεγαλύτερη ανατροπή στα χρονικά των σύγχρονων προεκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα.

Ένας συνδυασμός που εμφανίστηκε στο προσκήνιο 40 ημέρες πριν την κάλπη κατάφερε να ανατρέχει όλα τα δημοσκοπικά προγνωστικά και σήμερα να φαντάζει το αδιαφιλονίκητο φαβορί στο Δήμο του Πειραιά. 

Όπως δηλώνουν επιτελείς του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» οι πολίτες του Πειραιά: «Επιδοκίμασαν τον πολιτικό μας λόγο, εμπιστεύτηκαν μια νέα ομάδα ανθρώπων με σχέδιο και εμπειρία δίνοντάς τους τον πρώτο λόγο και αποδοκίμασαν την πολιτική και το έργο του Βασίλη Μιχαλολιάκου».

Συνεπώς, το έργο και οι ημέρες του Βασίλη Μιχαλολιάκου δεν ήταν όπως ο ίδιος τις περιγράφει, αλλά «μικρής απήχησης», εφόσον στην κάλπη επτά στους δέκα Πειραιώτες τον αποδοκίμασαν. 

Άρα, μάλλον αυτό που ανέμεναν οι δημότες του Πειραιά ήταν το όχημα, την πρόταση, τον συνδυασμό που θα ακολουθούσαν άμεσα και καταλυτικά για να φανεί η πραγματική αποδοχή του απερχόμενου δημάρχου.

Τελικά, όπως αποδείχθηκε στην κάλπη, όσο ο Βασίλης Μιχαλολιάκος έπαιζε μόνος του κέρδιζε. Μόλις φάνηκε στον ορίζοντα λύση ικανοποιητική, αντικαταστάτης με σχέδιο και ανθρώπους, κατέρρευσε.

Η αναπάντεχη νίκη του Γιάννη Μώραλη έχει κυρίως εκτινάξει την παράσταση νίκης του στο δεύτερο γύρο. Γεγονός που του δίνει αβαντάζ για την τελική αναμέτρηση.protothema.gr