Latest News

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Ποιος ήταν ο Σταύρος Νταϊφάς για τον Ολυμπιακό (ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ο Σταύρος Νταϊφάς έχει γράψει το όνομά του με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία του Ολυμπιακού. Ήταν από τους πιο επιτυχημένους ηγέτες που πέρασαν στα 86 χρόνια ιστορίας της μεγαλύτερης ομάδας...
της Ελλάδας. 
Ανέλαβε τον Ολυμπιακό έπειτα από μία τετραετία χωρίς πρωτάθλημα, κάτι αδιανόητο, και κατάφερε από την πρώτη κιόλας χρονιά να τον επαναφέρει στην κορυφή. Εκεί που τον είχε αφήσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα ο αείμνηστος Νίκος Γουλανδρής.Πρόκειται για τον άνθρωπο που... στην πενταετή θητεία του στον προεδρικό θώκο κατάφερε να κατακτήσει ισάριθμα πρωταθλήματα και ένα νταμπλ. Ήταν αυτός που πολέμησε από την πρώτη στιγμή τους ανίδεους προπαγανδιστές που έριχναν λάσπη στο μεγαλείο του Θρύλου.
Ο Σταύρος Νταϊφάς είναι αναμφίβολα ένας από τους τρεις-τέσσερις μεγαλύτερους ηγέτες-πρόεδρους που είχε ποτέ του ο Ολυμπιακός. Κατάφερε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να οργανώσει ένα διοικητικό συμβούλιο με αξιόλογους εφοπλιστές, όπως ο Χανδρής και ο Καραγεώργης, και ένα πολύ ισχυρό ταμείο που βοήθησε στο ξεκίνημα του Ολυμπιακού στον επαγγελματισμό. Κατά τη διάρκεια των χρόνων που έμεινε στην ηγεσία του Θρύλου, έφερε παίκτες όπως ο Τάσος Μητρόπουλος, ο Νίκος Αναστόπουλος και ο Γιάννης Γούναρης και με δουλειά, υπομονή και σωστούς χειρισμούς έφτιαξε ένα σύνολο που κατατρόπωσε τους αντιπάλους του.

Την πρώτη του σεζόν το 1979-80 κατέκτησε το πρωτάθλημα με 47 βαθμούς παίζοντας μπαράζ με τον Αρη και νικώντας 2-0. Η επόμενη σεζόν ήταν πιο εποικοδομητική, αλλά παράλληλα έμελλε να μείνει στην ιστορία ως η μαύρη σελίδα. Η τραγωδία της Θύρας 7 επισκίασε όλη τη λαμπρότητα που εξέπεμπε ο Ολυμπιακός, όμως ο αποφασιστικός και συνεσταλμένος Σταύρος Νταϊφάς ήταν πάντα δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων. Την περίοδο 1981-82 ο Ολυμπιακός κατάφερε να επιστρέψει από το -5 και εντέλει κατέκτησε το πρωτάθλημα στο μπαράζ του Βόλου κόντρα στον ΠΑΟ, τον οποίο νίκησε με 2-1.


Την επόμενη χρονιά επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό, όχι όμως και τις περιόδους 1984-85 και 1985-86, κατά τις οποίες ο τεράστιος Σταύρος Νταϊφάς απείχε από τα διοικητικά. Επέστρεψε, όμως, πάλι ως θριαμβευτής για να πάρει το τελευταίο του πρωτάθλημα Οι λόγοι διάφοροι. Άλλοι σοβαροί, άλλοι όχι. Δεν έχει καμία σημασία η ανάλυσή τους. Αυτό που έχει σημασία είναι το τι έγραψε η ιστορία. Και φυσικά δεν ήταν μόνο οι τίτλοι.

Ο Σταύρος Νταϊφάς ήταν ο άνθρωπος που ξεσκέπασε τον ΠΑΟ με την υπόθεση του Χουάν Ραμόν Ρότσα τον οποίο προσπάθησε να αποκτήσει ως Ελληνα με το επώνυμο Μπουμπλής. Η κατάληξη γνωστή. Τρία χρόνια αποκλεισμός στον αθλητή, καμία τιμωρία στον ΠΑΟ και στους υπόλοιπους που αναμείχθηκαν. Η ιστορία, όμως, έχει γράψει. Και αυτό που έχει γράψει, δεν σβήνει...

Η ιστορική ατάκα Δηλώσεις δεν έκανε πολλές, όταν το έκανε, όμως, φρόντιζε να κάνουν μεγάλο… θόρυβο. Μία από τις πιο ιστορικές που έχει κάνει ποτέ πρόεδρος του Ολυμπιακού είναι αυτή έπειτα από ένα ματς μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στο οποίο ο Θρύλος προηγήθηκε με 2-0 και τελικά νίκησε ο ΠΑΟ με τρία πέναλτι. Τα σχόλια βέβαια περιττεύουν σε αυτή την περίπτωση. Με αφορμή αυτό το ματς βγήκε άλλωστε το γνωστό σύνθημα των ΓΑΥΡΩΝ που τραγουδάνε για τον Ζλατάνο, τον Δέδε και τον Βουράκη. Η γνωστή τριάδα.

Τότε, λοιπόν, ο Σταύρος Νταϊφάς, σαφώς αηδιασμένος και απογοητευμένος από τον τρόπο που ο Ολυμπιακός έχασε τον αγώνα, πήγε προς τον διαιτητή Ζλατάνο μετά το τέλος του αγώνα, τον έπιασε και του είπε: «Όλοι εσείς είστε νάνοι μπροστά στον Ολυμπιακό και τον κόσμο του». Μία ατάκα που έμεινε στην ιστορία και ακόμα και τόσα χρόνια αργότερα όλοι θυμούνται αυτή τη δικαιολογημένη κατά τ’ άλλα αντίδραση του Σταύρου Νταϊφά κατά του διαιτητή του αγώνα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Πρόσφατα, πριν από έναν χρόνο, έκανε ακόμα μία βαρυσήμαντη δήλωση στην οποία έχει απόλυτο δίκιο: «Είναι πιο εύκολο να κυβερνάς 100 καράβια παρά τον Ολυμπιακό!».

«Σταύρο, πάει, τα χάσαμε τα παιδιά μας, αρχηγέ»Η πιο μαύρη ημέρα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού είχε πρωταγωνιστή τον Ολυμπιακό και τις 21 αδικοχαμένες ψυχές που… χάθηκαν στην τραγωδία τον Φεβρουάριο του 1981. Μία από τις πιο λαμπρές στιγμές, η νίκη κόντρα στην ΑΕΚ με 6-0, καλύφθηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από κραυγές πόνου. Η αντίδραση του ιστορικού προέδρου του Θρύλου στο άκουσμα της είδησης ήταν συγκινητική.

Ο Σταύρος Νταϊφάς αμέσως μετά το ματς συναντήθηκε με τον αρχηγό του Ολυμπιακού, Σταύρο Παπαδόπουλο. Τον είδε, τον πλησίασε, τον αγκάλιασε και με δάκρυα στα μάτια, του είπε: «Σταύρο, πάει, τα χάσαμε τα παιδιά μας, αρχηγέ. Πάει, αυτό ήταν, τα χάσαμε». Ίσως να ήταν η μοναδική στιγμή στη θητεία του στον Θρύλο που ο Σταύρος Νταϊφάς λύγισε μπροστά στο μέγεθος της τραγωδίας. Όταν χρειάστηκε, όμως, ήταν εκεί. Δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων...

Οι τίτλοι επί προεδρίας ΝταϊφάΗ αρχή που έκανε ο Θρύλος όταν το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό, είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να φανταστεί. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τότε μπήκαν τα θεμέλια για τον σύγχρονο Θρύλο. Φυσικά σε αυτό οφείλουν όλοι οι ΓΑΥΡΟΙ ένα τεράστιο ευχαριστώ στον ηγέτη πρώην πρόεδρο του Ολυμπιακού, Σταύρο Νταϊφά. Ο γεννημένος στην Καλαμάτα, Νταϊφάς ανέλαβε τον Ολυμπιακό στα τέλη του 1979 και έμεινε στον προεδρικό θώκο για έξι χρόνια. Σε αυτή την εξαετία κατάφερε κάτι που πολύ λίγοι πρόεδροι το έχουν κάνει πραγματικότητα.

Κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα και ένα νταμπλ σε εποχές που η προπαγάνδα και οι «λασπολόγοι» έκαναν πάρτι εναντίον του Ολυμπιακού. Ο ηγέτης, όμως, Σταύρος Νταϊφάς κατάφερε να τους βγάλει νοκ άουτ. Ο τίτλος που κατακτήθηκε το 1982 ειδικά, έγραψε ιστορία, αφού ο Θρύλος με μειονέκτημα πέντε βαθμών (με σύστημα τότε 2-1-0) από τον ΠΑΟ κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής στα μπαράζ που έγιναν στον Βόλο.

@ Καλό ταξίδι στο Σταύρο Νταϊφά...