Latest News

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Ανεξαρτητοποιήθηκε και ο Νίκος Οικονομάκης (ΕΠΙΣΤΟΛΗ)

Ο ένας μετά τον άλλο αποχωρούν οι δημοτικοί σύμβουλοι από τον συνδυασμό του απερχόμενου Δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας Λουκά Τζανή. Δυο μήνες πριν τις εκλογές ένας από τους...
πιο στενούς συνεργάτες του Δημάρχου, ο Νίκος Οικονομάκης αποχώρησε από το συνδυασμό "Καλημέρα Κερατσίνι".
Την επιστολή, η οποία έχει χθεσινή ημερομηνία, δημοσιοποίησε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, εκφράζοντας την πικρία αλλά και τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Η επιστολή του Νίκου Οικονομάκη είναι η εξής:
Κύριε Δήμαρχε,

Σήμερα 11-03-14 αποφάσισα να δηλώσω την αποχώρησή μου από το συνδυασμό «Καλημέρα Κερατσίνι – Δραπετσώνα», κάτι το οποίο σκεφτόμουν εδώ και αρκετό καιρό, όπως και ο ίδιος πιστεύω είχατε αντιληφθεί, αλλά η σύγκρουση των «πρέπει» με τα «θέλω» μου λειτουργούσε αποτρεπτικά, καθώς με γνώμονα την προστασία της παράταξής μας δεν ήθελα να διαταράξω περαιτέρω τη συνοχή της.
Η ενασχόληση και η προσφορά μου από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν δώσει επαρκή δείγματα, ώστε οι συνάδελφοι και οι συνδημότες να εξάγουν τα συμπεράσματά τους.

Στην εκλογική αναμέτρηση του 2010 με εσάς επικεφαλής στήριξα την παράταξή μας και εσάς προσωπικά με όλες μου τις δυνάμεις για τη νίκη στις δημοτικές εκλογές, διότι ανήκα σε εκείνους που επιθυμούσαμε την αλλαγή σελίδας στην πορεία του Δήμου μας.
Ήμουν και εγώ μέλος της ομάδας που συνέταξε το προεκλογικό μας πρόγραμμα, που δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να μην καταφέρουμε να αποδείξουμε στην πράξη τη διαφορετικότητά μας.
Θεωρώ ότι η σημερινή απογοητευτική κατάσταση του Δήμου σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον προϊστάμενο της δημοτικής αρχής, δηλαδή σε εσάς και με την παρούσα επιστολή παραίτησης έχω τη δυνατότητα να επισημάνω τα εξής:
1. Την έλλειψη συνεργασίας εκ μέρους σας.
2. Την απαξίωση και κατάργηση στην πράξη θεσμών, όπως είναι η εκτελεστική και η δημοτική ομάδα.
3. Την έλλειψη ενημέρωσης προς τους συνεργάτες – δημοτικούς συμβούλους, με αποτέλεσμα να μαθαίνουμε για σημαντικά θέματα από διαρροές σε blogs ή τοπικές εφημερίδες της επιλογής σας, όπως στην περίπτωση του δημοτικού κολυμβητηρίου και της ΔΗΚΕΠΑΚ.
4. Τη διαχείριση εκ μέρους σας του ανθρώπινου δυναμικού – διοικητικού και πάσης φύσεως προσωπικού του Δήμου – , με τρόπο που εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται τουλάχιστον ως «ατυχής».
5. Τη διαμαρτυρία και δυσαρέσκεια των απλήρωτων εθελοντών – υπαλλήλων του Δήμου του 1567 (28α ΑΜΕΑ ΔΗΚΕΠΑΚ και του προγράμματος 55-64 του ΚΕΚ), από τους οποίους κάποιοι έχουν στραφεί και δικαστικά εναντίον του Δήμου, για να διεκδικήσουν δεδουλευμένες αποδοχές.
6. Την έλλειψη αποφασιστικότητας εκ μέρους σας σε σημαντικά ζητήματα όσον αφορά τη λειτουργία του Δήμου και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως τροχοπέδη τελικά στην υλοποίηση του προεκλογικού μας προγράμματος.
7. Την αποποίηση εκ μέρους σας των όποιων ευθυνών σας, μετακιλύοντας συγχρόνως ευθύνες στους άμεσους συνεργάτες ή στους δημοτικούς υπαλλήλους, το οποίο συνιστώ να αποφύγει κάθε επικεφαλής παράταξης και φορέα.
Σημειώνω ότι επανειλημμένα σας είχα ενημερώσει για το λειοτεμαχιστή από τον ΕΣΚΑΝΑ που θα συντελούσε στην οικονομία χρόνου και χώρου για την μεταφορά ογκωδών αντικειμένων στο ΧΥΤΑ σε χώρο παρακείμενο με το Δήμο Περάματος. Όπως επίσης και το αστραξονικό όχημα από τον ΕΣΚΑΝΑ, το οποίο με δικές μου ενέργειες δωρήθηκε στο Δήμο μας και με ελάχιστο κόστος θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες του Δήμου. Κανένα από αυτά δεν αξιοποιήθηκε όμως.
Σας προέτρεπα να έρθετε σε επαφή με το συνάδελφό σας, Δήμαρχο Κηφισιάς και Πρόεδρο του ΕΣΚΑΝΑ κο Νίκο Χιωτάκη, προκειμένου να μας διαθέσει δωρεάν κοντέινερ για τη συγκομιδή απορριμμάτων, όπως διατέθηκαν σε άλλους δήμους. Επίσης σας προέτρεπα να έρθετε σε επαφή με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για τη δωρεάν διάθεση υδροφόρας και βαρέων οχημάτων, αλλά και με τον Πρόεδρο του ΟΔΔΥ για δωρεάν διάθεση οχημάτων.
Αυτές είναι κάποιες από τις προτάσεις μου, που θα συντελούσαν πρακτικά στην καλύτερη λειτουργία του Δήμου με ελάχιστα ή και μηδενικά έξοδα και οι οποίες δεν λήφθηκαν υπόψη, ενώ αναλώνατε χρόνο σε πιο επουσιώδη ζητήματα, όπως η δημιουργία Απο Γονείς για γονείς/ From Parents for Parentsmula 1.

Όσο προχωρούσε η θητεία μας, διαπίστωνα ότι δεν δίνατε τη δέουσα σημασία για τα πρακτικά και καθημερινά προβλήματα των δημοτών και των υπαλλήλων του Δήμου, αλλά αφιερώνατε χρόνο και χρήματα σε μελέτες και έργα αυτεπιστασίας, στερώντας από τους δημότες υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού, τις οποίες πληρώνουν με τα δημοτικά τέλη.
Αποκορύφωμα της πολιτικής σας αποτέλεσε η δήλωσή σας ότι θα φτιάξατε το Πνευματικό Κέντρο στην Παναγία των Βλαχερνών με χρήματα που θα δίνονταν από τον ανάδοχο του έργου Πράσινη ζωή στην πόλη του Κερατσινίου.
Δυστυχώς δεν δώσατε ποτέ λύση στον καθαρισμό των ρεμάτων και στην αποψίλωση παρά το ότι και με προσωπικές μου επαφές στο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας είχαν δοθεί χρήματα για αυτό το σκοπό το 2011-2012-2013.

Αυτή η αναποτελεσματική διοίκηση του Δήμου εκ μέρους σας είχε αντίκτυπο και στην παράταξη μας, η οποία έφτασε να διαλύεται, αφού απομακρύνατε όσους σας πίστεψαν και σας στήριξαν.
Η πολιτική διαφωνία μου μαζί σας στη στρατηγική σας και στο χειρισμό καίριων θεμάτων είναι σαφής, για αυτό όταν άρχισα να διαχωρίζω τη θέση μου και δεν στήριζα την εισήγησή σας στη λήψη αποφάσεων στο δημοτικό συμβούλιο, διαδίδατε ότι το έκανα επειδή με αντικαταστήσατε από τη θέση του Αντιδημάρχου, όπως διαδίδατε και για άλλους συναδέλφους σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Το παραπάνω όμως δεν ίσχυε. Ενδεικτικά αναφέρω ότι κατά τη λήξη της πρώτης θητείας των Αντιδημάρχων (31.12.2012), όλοι οι Αντιδήμαρχοι - συμπεριλαμβανομένου και εμού προσωπικά - συνταχθήκαμε με την πρόταση της συναδέλφου κας Βάνας Δατσέρη να αντικατασταθούμε, χωρίς να φέρουμε οιοδήποτε πρόσκομμα, αλλά τελικά ο ίδιος αποφασίσατε να ανανεώσετε τη θητεία μου ως Αντιδημάρχου.
Συνεπώς δεν επρόκειτο για εμπάθεια προς το πρόσωπό σας ή προσωπική πικρία για την αντικατάστασή μου, αλλά είχα διαφορετική άποψη στα διάφορα θέματα που προέκυπταν και δυστυχώς δεν διέκρινα διάθεση εκ μέρους σας για συνδιαλλαγή απόψεων και εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρώ ότι το ελάχιστο που οφείλω να κάνω, υπακούοντας στη συνείδησή μου και λειτουργώντας πάντα στο φως και όχι υπογείως, είναι να δηλώσω την ανεξαρτητοποίησή μου.
Ευχαριστώ θερμά όλους τους συναδέλφους μου και υπαλλήλους του Δήμου για τη μέχρι σήμερα συνεργασία, ευελπιστώντας ότι θα ξαναβρεθούμε σε ένα πολιτικά πιο παραγωγικό περιβάλλον και ευχόμενος καλή δύναμη στο δύσκολο έργο.