Latest News

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κύκλωμα απάτης με μαϊμού τροχαία!

Ένα νέο κύκλωμα έστηνε τροχαία μαϊμού για να εισπράττει τις αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες, εξάρθρωσε η Αστυνομία στην…
Τροιζηνία.
Η επιχείρηση της Αστυνομίας έγινε μετά από πληροφορίες για τη δράση του κυκλώματος που είχε έδρα στην περιοχή. 
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές συνελήφθησαν, μεταξύ άλλων,ένας ιδιοκτήτης φανοποιείου, η σύζυγός του, η υπεύθυνη ασφαλιστικού γραφείου καθώς και ένας αστυνομικός.
Ο αστυνομικός κατηγορείται επειδή φέρεται να δήλωνε ότι ήταν παρών να κατέγραφε τα τροχαία μαϊμού.
Η έρευνα της Αστυνομίας συνεχίζεται για τυχόν εμπλοκή και άλλων ατόμων στο κύκλωμα το οποίο φέρεται ότι δρούσε για πολλά χρονιά και έχει αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά από τα τροχαία μαϊμού.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας 
Το θέμα επιβεβαιώθηκε αργότερα από σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας, η οποία σημειώνει τα εξής:

Στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, σε Αθήνα, Τροιζηνία, Χανιά και Ρέθυμνο Κρήτης, συνελήφθησαν συνολικά δεκατρία (13) μέλη του κυκλώματος.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται 44χρονος επιχειρηματίας – ιδιοκτήτης φανοποιείου και έκθεσης αυτοκινήτων στην Τροιζηνία - και η 37χρονη σύζυγός του, οι οποίοι είχαν αρχηγικό ρόλο στην οργάνωση, καθώς επίσης τέσσερις αστυνομικοί (48χρονος Ανθυπαστυνόμος, δύο Αρχιφύλακες 45 & 48 ετών και 32χρονος Αστυφύλακας) που υπηρετούν σε Αττική, Αίγινα και Κρήτη. 

Επιπλέον, συνελήφθησαν για την εμπλοκή τους στο κύκλωμα, 51χρονη υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών Πειραιά, δύο δικηγόροι 65 και 35 ετών, 58χρονος πραγματογνώμονας ασφαλιστικών εταιρειών, 54χρονη ασφαλίστρια, 49χρονος έμπορος αυτοκινήτων και ένα ακόμα άτομο 53 ετών που λειτουργούσε ως «ψευδομάρτυρας», σε υποθέσεις που αφορούσαν τις απάτες.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούμενοι είναι και ένας 47χρονος συνταξιούχος αστυνομικός, καθώς και ένας 45χρονος πραγματογνώμονας.

Σε βάρος όλων των παραπάνω ατόμων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απάτης, πλαστογραφίας, ψευδούς βεβαίωσης, παράβασης καθήκοντος και της νομοθεσίας περί όπλων & καταχραστών του Δημοσίου. 

Αναφορικά με το πλαίσιο της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι ενέχονται σε απάτες κακουργηματικού χαρακτήρα και πλαστογραφίες σε βάρος διαφόρων ασφαλιστικών εταιρειών, έχοντας συγκροτήσει για το σκοπό αυτό δομημένη ομάδα, που χρησιμοποιούσε συγκεκριμένη μεθοδολογία και τρόπο δράσης. 

Συγκεκριμένα, ο 44χρονος επιχειρηματίας - αρχηγός της οργάνωσης – προέβαινε, μέσω διαδικτύου, στην προσέλκυση πελατών, υποσχόμενος τη δωρεάν επισκευή οποιουδήποτε οχήματος σε φανοποιείο που διατηρούσε καθώς και την περαίωση κάθε χρονοβόρας διαδικασίας με τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Από κοινού με τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, κατήρτιζε παρανόμως κάθε απαραίτητο στοιχείο – δικαιολογητικό για την παρουσίαση των εικονικών ανύπαρκτων ζημιών στις ασφαλιστικές εταιρείες, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Συγκεκριμένα, με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων αστυνομικών, συντάσσονταν ψευδείς βεβαιώσεις ατυχημάτων (Δελτία Οδικών Τροχαίων Ατυχημάτων) πλαστογραφώντας τις υπογραφές των ιδιοκτητών τους.

Επιπλέον, με την 37χρονη σύζυγό του και την 54χρονη ασφαλίστρια, κατήρτιζε πλαστές «φιλικού διακανονισμού» ή/και υπεύθυνες δηλώσεις ατυχημάτων, όπου και σε αυτές οι υπογραφές των οδηγών ήταν πλαστογραφημένες.

Στη συνέχεια και σε συνεργασία με τους δύο δικηγόρους, υπέβαλε αγωγές σε βάρος των ασφαλιστικών εταιρειών, αποκρύπτοντας τα φερόμενα ως ζημιωθέντα οχήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι εταιρείες να προβούν στο σχετικό έλεγχο (το αληθές σύγκρουσης, το κόστος ζημιών, την αποκατάσταση αυτών κ.λπ.).

Με τη βοήθεια και συνδρομή της 51χρονης υπάλληλου της Διεύθυνσης Μεταφορών, άλλαζε διαρκώς πινακίδες στα οχήματα που κατείχε ή του προμήθευε ο 49χρονος έμπορος αυτοκινήτων στην Αττική και απέκρυπτε τις προηγούμενες ζημιές, πλαστογραφώντας τις άδειες κυκλοφορίας.

Με αυτό τον τρόπο πετύχαινε την καταβολή μεγάλων χρηματικών αποζημιώσεων, έως και (28.000) ευρώ ανά περίπτωση – ατύχημα, ύστερα από τη δικαστική εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων.

Η εγκληματική οργάνωση προκειμένου να αποκρύπτονται τα «ίχνη» των σκηνοθετημένων ατυχημάτων και να μην γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της απάτης φρόντιζε να επιμερίζει – κατανέμει τα «ατυχήματα» σε όλες σχεδόν τις ασφαλιστικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύονταν στο έπακρο διάφορες ατέλειες στις διαδικασίες ελέγχου.

Από την αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε προέκυψαν τα ακόλουθα :

• εντοπίστηκαν περίπου (140) φάκελοι εικονικών ατυχημάτων,

• προκλήθηκε οικονομική ζημιά σε τουλάχιστον είκοσι επτά (27) ασφαλιστικές εταιρείες, η οποία ξεπερνά το 
(1.300.000) ευρώ,

• σε περισσότερες από (30) περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες από ζημιές οχημάτων που είχαν προκληθεί σε προγενέστερο χρόνο, με τη ζημιά να ανέρχεται περίπου σε (100.000) ευρώ,

• σε (40) περιπτώσεις παρουσιάστηκαν ακριβώς οι ίδιες ζημιές με διαφορετικές όμως πινακίδες οχημάτων και σε διαφορετικές ασφαλιστικές εταιρείες, με τη ζημιά να ανέρχεται σε (250.000) ευρώ περίπου,

• συντάχθηκαν (100) ψευδή δελτία ατυχημάτων περίπου, με πλαστογραφημένες τις υπογραφές των εμπλεκομένων, για τα οποία η ζημιά ανέρχεται σε (750.000) ευρώ περίπου και

• σε (90) περιπτώσεις περίπου, χρησιμοποιήθηκαν πλαστές άδειες κυκλοφορίας, εξουσιοδοτήσεις κ.λπ., για τις οποίες η ζημία ανέρχεται σε (600.000) ευρώ περίπου.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν παρουσία Δικαστικών Λειτουργών, σε καταστήματα, οικίες και γραφεία των εμπλεκομένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 

• πλαστές εξουσιοδοτήσεις και πλήθος άλλων ομοειδών εγγράφων,

• πιστόλι και περίστροφο τα οποία κατείχε παράνομα ο 48χρονος Ανθυπαστυνόμος,

• δέκα πέντε (15) αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων τα δέκα είχαν εμπλακεί σε εικονικά τροχαία ατυχήματα και είχαν καταβληθεί επανειλημμένως μεγάλες χρηματικές αποζημιώσεις και τα άλλα πέντε (μικρής αξίας) τα οποία παρουσιάζονταν ως υπαίτια τροχαίων ατυχημάτων.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα δεν προέκυψε συμμετοχή - εμπλοκή υπαλλήλων ασφαλιστικών εταιρειών, αρμοδίων για τον έλεγχο, διακανονισμό και πληρωμή των αποζημιώσεων καθώς και συνεργασία τους με μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγούνται σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά. 

Σε βάρος των αστυνομικών διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.