Latest News

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης ο Μελισσανίδης για τον ΟΠΑΠ

Στο μικροσκόπιο της δικαστικής διερεύνησης τίθεται η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και η πώλησή του στην κοινοπραξία Emma Delta προκαλώντας νέους κλυδωνισμούς στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, σύμφωνα με τους...
Financial Times.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών, Ιωάννης Σέβης, έχει διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας για τον τρόπο επίτευξης της συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Emma Delta.
Η δικαστική έρευνα θα επικεντρωθεί στο αν η συμφωνία για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ διέπεται από την αναγκαία διαφάνεια, ενώ θα εξεταστεί ταυτόχρονα αν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.
Σύμφωνα με συγκεκριμένη νομική ρήτρα που ανταποκρίνεται στην Κοινοτική Νομοθεσία, οι αγοραστές του ΟΠΑΠ δεν θα πρέπει να εμπλέκονται σε τυχόν εγκληματικές δράσεις, ή σε υποθέσεις που αφορούν σε ξέπλυμα χρήματος. Κάτι όμως, που όπως γράφουν οι FT δεν τηρήθηκε.
"Για τη διεξαγωγή της έρευνας βασιστήκαμε στο ΤΑΙΠΕΔ", δηλώνει στην εφημερίδα ο Ευγένιος Γιαννακόπουλος εκτελεστικός Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, σημειώνοντας πως η Ανεξάρτητη Αρχή δεν είχε τα μέσα να ελέγξει η ίδια τους επίδοξους επενδυτές.
Πίσω από την Εmma Delta βρίσκονται ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος Jiri Smecj και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης. Ο Τσέχος Smecj ελέγχει την Emma Capital, μια επενδυτική εταιρεία μέσω της οποίας ιδρύθηκε η Emma Delta προκειμένου να καταθέσει προσφορά για την αποκτήσει του 33% του ΟΠΑΠ. Ο Τσέχος Smecj ελέγχει το 22,5% της Emma Delta, αλλά μέσω μιας άλλης εταιρείας διαχείρισης έχει στα χέρια του το 66,7% των δικαιωμάτων ψήφου της Emma Delta.
"Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο αυτοδημιούργητος Έλληνας δισεκατομμυριούχος είναι ο ιδρυτής και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Aegean Marine Petroleum. Σύμφωνα με αποφάσεις που δημοσιοποιήθηκαν το 2006, το όνομα του Δημήτρη Μελισσανίδη έχει κατά το παρελθόν εμπλακεί σε εγκληματικές δράσεις. Ο ίδιος τότε αθωώθηκε για όλες τις κατηγορίες, εκτός από δύο - αφορούσαν υποθέσεις της δεκαετίας του 1980 - για τις οποίες και μηνύθηκε", αναφέρουν οι Financial Times. Επιπλέον γίνεται εκτενής αναφορά και στην εμπλοκή του κ. Μελισσανίδη με την ΑΕΚ.
Όπως επισημαίνουν στη συνέχεια, ο κ. Μελισσανίδης ήταν παρών στην επίσημη τελετή υπογραφής - τον περασμένο Αύγουστο - της συμφωνίας για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών στην Ελλάδα. Λόγω της απουσίας των ξένων μετόχων της Emma Delta, τις υπογραφές από την πλευρά του fund τις έβαλε ο Σπύρος Φωκάς, ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της Aegean του κ. Μελισσανίδη. Λίγο καιρό αργότερα ο κ. Φωκάς ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή προέδρου του ΟΠΑΠ.
Στενός συνεργάτης του αντιεισαγγελέα δηλώνει στους Financial Times πως η έρευνα για τον ΟΠΑΠ συνεχίζεται. Όπως σημειώνει η εφημερίδα αυτή η εξέλιξη θα ρίξει νέα σκιά στο φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Εξάλλου η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ ήταν αυτή που "έσωσε" το στόχο των εσόδων 1,3 δισ ευρώ πέρυσι, αφού συνολικά οι αποκρατικοποιήσεις καθυστερούν.