Latest News

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Πως διώχνουν τους συμβασιούχους από το Δημόσιο

Διώχνονται άμεσα από το Δημόσιο χιλιάδες συμβασιούχοι, οι οποίοι απασχολούνται με προσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα και η εκδίκαση των υποθέσεών τους παραμένει...
εκκρεμής, παρά τη νομοθετική διάταξη που όριζε επίσπευση των διαδικασιών και ολοκλήρωσή τους έως το τέλος Οκτωβρίου του 2013.

Την διαγραφή από το Μητρώο Μισθοδοτουμένων του Δημοσίου προβλέπει, απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και ορίζει ρητά «να μη γίνονται αποδεκτές οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους». Πρακτικά, δηλαδή, οι συμβασιούχοι απομακρύνονται άμεσα, και μόνο εάν τα αρμόδια δικαστήρια κρίνουν κάποια στιγμή θετικά, θα έχουν δυνατότητα επιστροφής.

Στην απόφαση επισημαίνεται μάλιστα ότι, σε περίπτωση που οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν συμμορφωθούν και συνεχίζουν να απασχολούν τους συμβασιούχους θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις. Για τον σκοπό αυτόν ορίζεται ότι, θα υπάρξουν έλεγχοι από το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Παράλληλα, βάσει της απόφασης, μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2014, θα πρέπει να διαγραφούν από το Μητρώο Μισθοδοτουμένων και συμβασιούχοι των οποίων απορρίφθηκαν οι αγωγές, ανεξάρτητα εάν στη συνέχεια έχουν προσφύγει σε ανώτερο δικαστικό επίπεδο.

Οι Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων πρέπει να κινήσουν τις διαδικασίες περί πειθαρχικής ευθύνης αιρετών, σε περιπτώσεις που εντοπίζεται μη εξάντληση των ένδικων μέσων από πλευράς Δήμων.