Latest News

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Τρικυμία Βαρβιτσιώτη για το Φαρμακονήσι -Χαζή χαρακτήρισε την τραγωδία με τους μετανάστες

Προκλητικά αδιάφορος μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία στο Φαρμακονήσι εμφανίστηκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οποίος απέφυγε ακόμη και να εκφράσει την...

οδύνη του! 
 Ο υπουργός Ναυτιλίας υποστηρίζει πως το θέμα γίνεται αντικείμενο "χαζής" πολιτικής εκμετάλλευσης, παραθέτοντας τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις μαρτυρίες των μεταναστών.

«Ήταν ακυβέρνητο το σκάφος, περίπου 2,5 μίλια ανατολικά του Φαρμακονησίου. Έσπευσε εν μέσω θαλασσοταραχής σκάφος του λιμενικού για να μπορέσει να το ρυμουλκήσει. Έπεσε μια γυναίκα και ένα παιδί στη θάλασσα γυρίσανε οι μετανάστες όλοι προς αυτή την πλευρά με συνέπεια να τουμπάρει το σκάφος. Άλλοι διασώθηκαν αλλά άλλοι χάθηκαν», είπε απλά ο υπουργός Ναυτιλίας, συμπληρώνοντας πως «δεν ισχύει καθόλου ότι ρυμουλκούσαμε το σκάφος προς τις τουρκικές ακτές, φαίνεται και από τα στίγματα».

Ωστόσο, το παραπάνω διαψεύδεται από μετανάστες που υποστήριξαν ότι το σκάφος του Λιμενικού Σώματος έδεσε το δικό τους τους με σκοπό να το μεταφέρει πίσω στα τουρκικά ύδατα (αντίθετη άποψη εξέφρασε επισήμως το υπουργείο Ναυτιλίας), ενώ ένας άνδρας που αγνοείται η οικογένειά του δήλωσε ότι οι λιμενικοί τους εμπόδισαν να ανέβουν στο σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς δήλωσε ότι η ναυτική τραγωδία στο Φαρμακονήσι «φαίνεται να είναι μια υπόθεση αποτυχημένης μαζικής απέλασης».

Τη διεξαγωγή έρευνας για την εξακρίβωση των συνθηκών του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι, που στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον δύο μετανάστες, με άλλους 10 να φέρονται ως αγνοούμενοι, ζήτησε ο ΟΗΕ, αναφέρει σημερινό ρεπορτάζ που φιλοξενεί στην έντυπη έκδοσή της η βελγική εφημερίδα «De Standaard» υπό τον τίτλο «Εξηγήσεις ζητά ο ΟΗΕ για τους νεκρούς μετανάστες».

Πλήρη έρευνα ζήτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας: «Οι καταγγελίες των επιζησάντων του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι γεννούν τεράστια ερωτήματα για τη στάση του Λιμενικού. Είναι επείγον να γίνει ενδελεχής έρευνα για το αν άνδρες του Λιμενικού φέρουν ευθύνες για τη βύθιση του σκάφους, που στοίχισε τις ζωές 12 προσφύγων, εκ των οποίων 9 ήταν παιδιά. Δυστυχώς, με τις σημερινές δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δεν φάνηκε να έχει συναίσθηση της σοβαρότητας των γεγονότων. Όσα είπε, αποτελούν μνημείο πολιτικής αναισθησίας και απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής. Είναι ώρα η κυβέρνηση να εισακούσει την έκκληση του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς και να σταματήσει τις «άτυπες» επαναπροωθήσεις που θέτουν ζωές σε κίνδυνο και παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα. Η Μεσόγειος δεν μπορεί να είναι θάλασσα θανάτου».

Να ξεκινήσουν διεξοδική, διαφανή και ανεξάρτητη έρευνα και να φέρουν στο φως τις συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές στο Αιγαίο, και να ασκήσουν δίωξη στους υπαιτίους ζητεί η Διεθνής Αμνηστία από τις ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η οργάνωση καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς για συλλογικές απωθήσεις και κακομεταχείριση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στο Αιγαίο, και να ασκήσουν δίωξη στους αξιωματούχους που εμπλέκονται.