Latest News

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Τώρα αυτή η Παιδεία εγγυάται ανάπτυξη...


Στην αίθουσα της Ιωνιδείου Σχολής μίλησε ο καθηγητής  του Παντείου Πανεπιστημίου Χρήστος Γιανναράς   με θέμα:
«Ποια παιδεία εγγυάται ανάπτυξη». 
Η διάλεξη οργανώθηκε  με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών και των  Ελληνικών Γραμμάτων.
Ο καθηγητής Χρήστος Γιανναράς αφού επισήμανε ότι «ο καλύτερος γιορτασμός της επετείου των Ελληνικών Γραμμάτων είναι ο προβληματισμός για την παιδεία», τόνισε: «τον εκσυγχρονισμό της παιδείας τον καταλαβαίνουμε καθαρά χρησιμοθηρικά. Ο τίτλος που βάλαμε στη σημερινή εισήγηση αυτό θέλει να δείξει. Κάτι καθολικά αποδεκτό είναι ότι η παιδεία πρέπει να υπηρετεί την ανάπτυξη, δηλαδή την ανάπτυξη της παραγωγικότητας και επομένως την ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό το πνεύμα έχει επικρατήσει  ολοκληρωτικά στο χώρο της παιδείας, ώστε οι καίριες προϋποθέσεις μόρφωσης του ανθρώπου, μορφοποίησης της προσωπικότητας να παραθεωρούνται. Οι βασικές προϋποθέσεις για να χτίσουμε πάνω σε αυτές πληροφοριακή ενημέρωση και ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της δημιουργικής φαντασίας, είναι η γλώσσα και τα μαθηματικά.  
Η γλώσσα ως λογική και τα μαθηματικά ως γλώσσα.  
Η παιδεία που αποσκοπεί στην ανάπτυξη σημαίνει να βγάλει ανθρώπους εξειδικευμένους σε πρακτικές εφαρμογές της γνώσης, ανθρώπους ικανούς να παράγουν. Αυτό μοιάζει να είναι η κυρίαρχη νοοτροπία με επιπτώσεις οι οποίες είναι προβληματικές».

Μετά την εισήγηση επακολούθησε πλούσιος διάλογος ανάμεσα στον καθηγητή κ. Γιανναρά και στο κοινό με μεγάλο ενδιαφέρον. 
Στο τέλος, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κουβάτσος απένειμε αναμνηστική τιμητική πλακέτα  του Δήμου στον Χρ. Γιανναρά.