Latest News

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Πόσο μειώνονται οι συντάξεις το 2014



Στο τέλος Ιανουαρίου, οι συνταξιούχοι θα δουν ότι τα συνολικά καθαρά μηνιαία ποσά των αποδοχών τους (τα συνολικά καθαρά ποσά κύριων και επικουρικών συντάξεων) θα έχουν υποστεί μειώσεις κατά... 
54 έως και 400 ευρώ. 
Οι μειώσεις αυτές θα αφορούν τους 2 πρώτους μήνες του 2014, δηλαδή σε μηνιαία βάση θα κυμαίνονται από 27 έως 200 ευρώ. Θα οφείλονται δε στην αναδρομική – από 1ης-1-2014 - εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 60 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013). με τις οποίες προβλέπεται νέος ενιαίος τρόπος υπολογισμού των μηνιαίων κρατήσεων Φ.Μ.Υ. για όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις.

Η αύξηση των φόρων που κρατούνται κάθε μήνα από τις συντάξεις αναμένεται να προκαλέσει το νέο σύστημα υπολογισμού της παρακράτησης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.), το οποίο θα εφαρμοστεί, για πρώτη φορά, με την πληρωμή των συντάξεων του Φεβρουαρίου, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Με το νέο σύστημα, ο φόρος για τις επικουρικές συντάξεις δεν θα υπολογίζεται πλέον αυτοτελώς, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Το ποσό της επικουρικής σύνταξης θα προστίθεται στην κύρια σύνταξη και ο φόρος θα υπολογίζεται επί του συνόλου. Το αποτέλεσμα είναι ότι η συνολική σύνταξη θα "ανεβαίνει" στην κλίμακα φόρου και θα επιβαρύνεται με υψηλότερο φορολογικό συντελεστή.
Έτσι, για 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, οι συντάξεις που λαμβάνουν από τον Φεβρουάριο θα είναι μειωμένες κατά 2,8% έως και 7,5%.