Latest News

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Είσαι άνεργος; Δες πως μπορείς να πάρεις επιδότηση 10.000 ευρώ για ίδρυση επιχείρησης


Επιδότηση ύψους 10.000 ευρώ για να κάνουν το πρώτο τους επιχειρηματικό «άνοιγμα» παρέχει σε 2.000 ανέργους έως 35 ετών το πρώτο -για το 2014- πρόγραμμα επιχειρηματικότητας νέων ελευθέρων επαγγελματιών...

του ΟΑΕΔ.
Το πρόγραμμα νέων ελεύθερων επαγγελματιών δίνει επιδότηση 10.000 ευρώ κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της ατομικής επιχείρησης που θα φτιαχτεί από άνεργο ή από άνεργο που θα συμμετάσχει κατά τουλάχιστον 51% σε ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ ή ΙΚΕ.
Η επιδότηση θα καταβληθεί σε 3 δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου 12μήνου ζωής της επιχείρησης, ως εξής:
Η πρώτη δόση, ύψους 4.000 ευρώ, καταβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής και τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ σε δύο ισόποσες δόσεις των 3.000 ευρώ.
  • 4.000 ευρώ με την έκδοση της απόφασης ένταξης στο πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα νέων με έμφαση στην καινοτομία» του ΟΑΕΔ,
  • 3.000 ευρώ ύστερα από 6 μήνες,
  • 3.000 ευρώ ύστερα από 12 μήνες.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ και σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση ανέργων νέων στην απασχόληση μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, με έμφαση στην καινοτομία. Ο αριθμός των ωφελούμενων ανέργων νέων ηλικίας έως 35 ετών θα ανέλθει συνολικά στα 2.000 άτομα.
Προτεραιότητα θα δοθεί: στους άνεργους νέους που θα αναπτύξουν δραστηριότητα η οποία απαιτεί την ενεργή απασχόληση και παρουσία τους σε κλάδους και τομείς της οικονομίας που ενσωματώνουν την καινοτομία.
Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν:
  • ηλικία έως 35 ετών,
  • κάρτα ανεργίας σε ισχύ μέχρι την προηγουμένη της ημερομηνίας έναρξης της επιχείρησης στη ΔΟΥ,
  • περάσει από τη διαδικασία εξατομικευμένης παρέμβασης στον ΟΑΕΔ,
  • παρακολουθήσει και ολοκληρώσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας στον ΟΑΕΔ.
Στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και άνεργοι που δεν έχουν προβεί σε έναρξη δραστηριότητας, με την προϋπόθεση ότι θα προβούν στην εν λόγω έναρξη το αργότερο εντός δύο μηνών από τη γνωστοποίηση της θετικής αξιολόγησης του επιχειρηματικού τους σχεδίου (προέγκριση) από την Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης.