Latest News

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Μέτρα για τα ιατρικά απορρίματα στο ΧΥΤΑ Φυλής

Άμεση λύση στο οξύ πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την απόρριψη νοσοκομειακών απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής και τη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων αποβλήτων στα νοσοκομεία που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία...
δόθηκε κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, παρουσία του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, του Προέδρου του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Στη σύσκεψη έγινε αποδεκτή η πρόταση για εφαρμογή ενός σχεδίου εκτάκτου ανάγκης, διάρκειας τριάντα ημερών, που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, για την αποκλιμάκωση της κατάστασης σύμφωνα με το οποίο:
· Θα διαμορφωθεί στον ΧΥΤΑ Φυλής ειδικός χώρος ο οποίος θα αποδέχεται αποκλειστικά τα συσσωρευμένα απόβλητα των νοσοκομείων. Στο χώρο αυτό θα γίνεται έλεγχος και διαχωρισμός των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, που θα οδηγούνται για αποτέφρωση στη Μονάδα του ΕΔΣΝΑ από τα οικιακού τύπου απόβλητα.
· Για τη μεταφορά των συσσωρευμένων αποβλήτων των νοσοκομείων θα ζητηθεί άδεια από την αρμόδια Εισαγγελία.

Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία, στους χώρους των οποίων εκτιμάται ότι έχουν συσσωρευτεί τόνοι αποβλήτων που ενδέχεται να περιέχουν και επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα. Η συσσώρευση των αποβλήτων οφείλεται στην άρνηση των δήμων να αναλάβουν την ευθύνη μεταφοράς τους μετά τα τελευταία περιστατικά σύλληψης οδηγών απορριμματοφόρων.  

Επίσης, θα αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη απόρριψη επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Φυλή που απαγορεύεται ρητά από την κείμενη νομοθεσία.

Παράλληλα, θα δοθεί χρόνος προκειμένου να γίνεται στο εξής σωστή ενδονοσοκομειακή διαχείριση και διαχωρισμός των αποβλήτων αυτών στην πηγή όπου και δημιουργείται το πρόβλημα.