Latest News

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Πώς θα γλιτώσετε το σπίτι σας από το… σφυρί

Πώς θα γλιτώσετε το σπίτι σας από το… σφυρί
Προθεσμία ως το τέλος του Ιανουαρίου έχουν για να υποβάλουν αίτηση στην τράπεζά τους οι δανειολήπτες που καλύπτουν τις τέσσερις προϋποθέσεις ένταξης στο καθεστώς άρσης του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας (αντικειμενική αξία σπιτιού, περιουσία, καταθέσεις...
και εισόδημα).
Παράλληλα, πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες ότι η μη πληρωμή της δόσης που θα προσδιοριστεί με βάση το εισόδημά τους για τρεις συνεχείς μήνες καταργεί την προστασία από τον πλειστηριασμό, δηλαδή η τράπεζα αποκτά το δικαίωμα να βγάλει το σπίτι του δανειολήπτη στο «σφυρί».
Αυτά είναι δύο νέα στοιχεία για το περιεχόμενο της ρύθμισης σχετικά με το νέο καθεστώς προστασίας από τους πλειστηριασμούς, τα οποία προκύπτουν από το σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής σήμερα, για να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αύριο Σάββατο.
Ένα τρίτο χαρακτηριστικό της ρύθμισης που προκύπτει από το νομοσχέδιο αφορά στους εγγυητές των «κόκκινων» δανείων.
Διευκρινίζεται ότι η τράπεζα απαγορεύεται να στραφεί εναντίον των εγγυητών, εφόσον ο πρωτοφειλέτης ενταχθεί στη ρύθμιση.
Αν η τράπεζα έχει ήδη στραφεί κατά του εγγυητή, τότε κι αυτός έχει το δικαίωμα να ενταχθεί στη ρύθμιση με τα ίδια κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας κλπ.
Σύμφωνα  με αυτές τις ανακοινώσεις, αναστέλλονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία οφειλετών εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις:
  • Η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ
  • Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα να είναι μέχρι 35.000 ευρώ
  • Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ
  • Από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.
  • Τα όρια αυτά προσαυξάνονται κατά 10% για περιπτώσεις δανειοληπτών με αναπηρία.