Latest News

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΣΟΚ: Χάθηκαν 95.000 επιχειρήσεις στην κρίση


Μέσα σε τέσσερα χρόνια η οικονομική κρίση «κατάπιε» 95.000 επιχειρήσεις και μαγαζάκια. Από το 2009 και μετά έβαλαν λουκέτο 130.000 εμπορικές επιχειρήσεις και...
άνοιξαν 45.000.
Τα στοιχεία-σοκ της Ετήσιας Έκθεσης του Ελληνικού Εμπορίου 2013 παρουσίασε  ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. 
Πάντως, όπως εκτίμησε ο ίδιος, η φετινή χρονιά θα είναι η τελευταία χρονιά συρρίκνωσης της εμπορικής δραστηριότητας και το 2014 θα καταγραφεί σταθεροποίηση της κατανάλωσης, ενώ δειλά-δειλά θα σημειωθεί μικρή αύξηση σε όλους τους χώρους του εμπορίου.Οι κλάδοι που παρουσιάζουν κέρδη, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της ΕΣΕΕ, είναι η Γενική Λιανική, το λιανικό εμπόριο υπολογιστών και γραφείων και το χονδρικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού.

Όσον αφορά τη μεταβολή της απασχόλησης, η μόνη κατηγορία που αυξάνεται είναι οι πωλητές, ενώ σχετικά με την ελληνική παραγωγή, σημειώνει πτώση καθώς οι μικρές επιχειρήσεις προμηθεύονται πλέον πρώτες ύλες και τελικό προϊόν από την Κίνα κατά 14% περισσότερο σε σχέση με το 2011.
Ωστόσο όπως επεσήμανε ο καθηγητής Απόστολος Δεδουσόπουλος κατά την παρουσίαση της έρευνας «χάθηκαν είκοσι χρόνια» αφού το επίπεδο της απασχόλησης επέστρεψε στη δεκαετία του ’90.