Latest News

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Αυτά είναι τα δέκα πρόσωπα του 2013


Έγιναν πρωτοσέλιδη είδηση και θεωρούνται τα πρόσωπα της χρονιάς, Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο το οποίο τα  επέλεξε για να δώσει μια εικόνα του χρόνου που τελειώνει. Δείτε ποια είναι...

Έντουαρντ ΣνόουντενΌλοι παρακολουθούνται, όλοι κατασκοπεύονται, από τον πιο ανώνυμο από τους χρήστες του Ίντερνετ μέχρι την Άγγελα Μέρκελ μέσω του κινητού τηλεφώνου της. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, 30 ετών, αποκάλυψε ένα αμερικανικό πρόγραμμα παγκόσμιας παρακολούθησης των επικοινωνιών και προκάλεσε συζήτηση σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Η Ουάσινγκτον τον χαρακτήρισε προδότη κι αυτός αναγκάσθηκε να καταφύγει στη Ρωσία, ωστόσο είναι για πολλούς ένας ηρωικός καταμηνυτής ατασθαλιών και υπερασπιστής των ελευθεριών.

Χασάν ΡοχανίΣτραγγαλισμένο από τις οικονομικές κυρώσεις, το Ιράν ανοίγει και πάλι στον κόσμο και αποκαθιστά σχέσεις με το "μεγάλο Σατανά", τις ΗΠΑ, κάνοντας παραχωρήσεις στο πυρηνικό πρόγραμμά του. Αυτή η κίνηση, που πιστεύεται ότι μπορεί να ξαναμοιράσει την τράπουλα στη Μέση Ανατολή, ενσαρκώνεται στο πρόσωπο αυτού του μετριοπαθούς, ρεαλιστή και έμπειρου 65χρονου ιερωμένου, ο οποίος εξελέγη τον Ιούνιο στην προεδρία του Ιράν.

Μαλάλα ΓιουσαφζάιΣτόχος φονιάδων την ώρα που επέστρεφε με το σχολικό από το σχολείο, η Μαλάλα Γιουσαφζάι έγινε το σύμβολο του αγώνα για την εκπαίδευση των κοριτσιών στο Πακιστάν, τη χώρα της, και στο Αφγανιστάν. Εδώ και πολλά χρόνια αγωνιζόταν για την υπόθεση αυτή τροφοδοτώντας ένα blog στον ιστότοπο του BBC. Αφού σώθηκε από το θάνατο από βρετανούς χειρουργούς, εντυπωσίασε, σε ηλικία μόλις 16 ετών, με την αποφασιστικότητά της, την ωριμότητά της και την καθαρότητα της σκέψης της. Και χρησιμοποίησε την ξαφνική δημοσιότητά της για να προωθήσει λίγο περισσότερο την υπόθεση των κοριτσιών του Πακιστάν και του Αφγανιστάν.

Πάπας ΦραγκίσκοςΌταν εμφανίσθηκε στον εξώστη του Αγίου Πέτρου, στις 13 Μαρτίου, η έκπληξη ήταν τεράστια, αλλά και το σοκ επίσης. Ένας αργεντινός πάπας, ο Χόρχε Μπεργκόλιο, είχε μόλις εκλεγεί. Ένας πάπας πολύ διαφορετικός από τους προκατόχους του. Πιο οικείος, πιο προσιτός, αλλά επίσης πολύ ικανός στην επικοινωνία, μοιάζει έτοιμος να θίξει δύσκολα θέματα που οι προκάτοχοί του θα προτιμούσαν να αποφύγουν, και να είναι σε θέση να αποκαταστήσει την εικόνα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μεταξύ των ρωμαιοκαθολικών και των άλλων.

Ίβαν ΣπίγκελΕίναι το ανερχόμενο αστέρι των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Την ώρα που το Twitter έκανε την παταγώδη είσοδό του στο Χρηματιστήριο, αυτός ο 23χρονος Αμερικανός απέρριψε με μια κίνηση τα 3 δισ. δολάρια που του προσέφερε το Facebook για να εξαγοράσει το Snapchat του, ένα σύστημα ανταλλαγής φωτογραφιών και βίντεο τα οποία αυτοκαταστρέφονται έπειτα από μερικά δευτερόλεπτα. Στο τέλος του 2013, το εν λόγω σύστημα κάνει θραύση μεταξύ των εφήβων.

Μπεν ΈινσλιΣτο Κύπελλο Αμερικής, το αμερικανικό σκάφος Team Oracle USA πέρασε μέσα σε μερικές ημέρες από την πίκρα μιας προαναγγελθείσης ήττας, σε μια απίστευτη νίκη. Το κατόρθωμα αυτό, ένα από τα ωραιότερα της αθλητικής χρονιάς, το αμερικανικό ιστιοπλοϊκό το οφείλει σ' έναν Βρετανό, τον Μπεν Έινσλι, τετραπλό ολυμπιονίκη ο οποίος κλήθηκε στη μέση του αγώνα για να αναθεωρήσει την τακτική της ομάδας. Οκτώ νίκες αργότερα, οι Αμερικανοί διατηρούσαν το κύπελλό τους σε βάρος των Νεοζηλανδών και μπορούσαν να καυχώνται για μια σχεδόν χωρίς προηγούμενο ανατροπή των προγνωστικών.

Αντέλ ΕξαρχόπουλοςΈκανε να διαπεράσει μια πνοή συγκίνησης το Φεστιβάλ των Καννών με τον ρόλο της στην ταινία "Η ζωή της Αντέλ", του Αμπντελατίφ Κεσίς. Η 20χρονη, ελληνικής καταγωγής γαλλίδα ηθοποιός υποδύεται σ' αυτή μια μαθήτρια του Λυκείου που ερωτεύεται με πάθος μια άλλη νεαρή γυναίκα. Όμως δεν πρόκειται για μια ταινία για την ομοφυλοφιλία την ώρα που, στην Ευρώπη όπως και στην Αμερική, τα γκέι ζευγάρια αποκτούν δικαίωμα στο γάμο. Σημείο των καιρών, η "Αντέλ" δεν είναι ένα στρατευμένο έργο, απλώς μια ιστορία αγάπης.

Καμίλα ΒαγέχοΠολύ φωτογενής, είναι ένα από τα καινούρια πρόσωπα των πολύμορφων κινημάτων αμφισβήτησης που αναταράσσουν πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Πρωτοστατώντας στις φοιτητικές πορειές στη Χιλή το 2011, εξελέγη στα 25 της βουλευτής στο κοινοβούλιο μιας χώρας, της οποίας η πολιτική τάξη αποτελείται ολοένα και περισσότερο από γυναίκες. Η σοσιαλίστρια Μισέλ Μπατσελέτ ετοιμάζεται να επιστρέψει στην προεδρία σε βάρος της συντηρητικής Έβελιν Ματέι, σε μια περιοχή όπου και άλλες γυναίκες διαδραματίζουν πρώτους ρόλους στα πολιτικά πράγματα, όπως η Κριστίνα Κίρτσνερ της Αργεντινής και η Βραζιλιάνα Ντίλμα Ρούσεφ.

Πρίγκιπας ΓεώργιοςΗ εξαιρετική δημοτικότητα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας ενσαρκώθηκε φέτος σ' ένα βασιλικό μωρό, τον πρίγκιπα Τζορτζ, και στην ανεπίληπτη πορεία των γονιών του, του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της συζύγου του, της Κέιτ. Ο Τζορτζ είναι τρίτος στην τάξη διαδοχής του θρόνου, μετά τον πατέρα του και τον παππού του, τον Κάρολο, που, στα 65 του, εξακολουθεί να περιμένει να έρθει η ώρα του. Σε αρμονία με τους Ουίνδσορ, και άλλες ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένειες, όπως του Βελγίου ή της Ολλανδίας, κατάφεραν να ανανεώσουν την εικόνα τους.

Τζέιμς Φόλεϊ και οι δημοσιογράφοι που κρατούνται στη ΣυρίαΤο 2013 σώπασαν οι ανεξάρτητες φωνές που έδιναν μαρτυρίες για τον πόλεμο από το εσωτερικό της Συρίας. Οι αντάρτες που συνδέονται με την αλ-Κάιντα ενίσχυσαν τον έλεγχό τους σε μεγάλα τμήματα της χώρας που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, ενώ το καθεστώς της Δαμασκού δεν έδειξε καμιά διάθεση συμβιβασμού. Οι δημοσιογράφοι υπέστησαν απειλές, εκφοβισμούς. Μερικοί σκοτώθηκαν και περίπου τριάντα ρεπόρτερ απήχθησαν, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός Τζέιμς Φόλεϊ, ο οποίος είχε συνεισφέρει στην κάλυψη της κρίσης από το Γαλλικό Πρακτορείο. Η οικογένειά του δίνει μάχη για να τον ξαναβρεί και να τον απελευθερώσει.