Latest News

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Γ. Καρδαράς: Είναι ή άσχετος ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει για τα δικαστήρια του Πειραιά

Άναψε ξανά η συζήτηση για τη μεταφορά των δικαστηρίων Πειραιά. 
Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης και του Δημάρχου Πειραιά, έρχεται ν' απαντήσει ο δημοτικός σύμβουλος με το "Λιμάνι της Αγωνίας" Γιάννης Καρδαράς. Με μία ανακοίνωση περίπου 1.400 λέξεων (!) δίνει...


τη δική του απάντηση. Μάλιστα δίνει και αρκετές ενδιαφέρουσες πληροφορίες και την δημοσιεύουμε ολόκληρη για να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο πίσω από το σκάνδαλο, όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος,με την επικείμενη μεταφορά  των Δικαστηρίων Πειραιά.
Η ανακοίνωση Καρδαρά  έχει ως εξής :

"Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ κ. Χ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ή ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ Ή ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ) ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥΣ .

1. Σε αυτό το συμπέρασμα απ’ ό,τι συζητιέται και ακούγεται στον Πειραιά θα μπορούσε να καταλήξει όποιος-α διάβαζε την απάντηση του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης προς το Βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κ. Π. ΜΕΛΑ,  σε ερώτηση που αυτός κατέθεσε για τα Δικαστήρια του Πειραιά. Χωρίς να είμαι προπέτης, ίδιου περιεχομένου αν όχι την ίδια απάντηση θα λάβει και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. ΔΡΙΤΣΑΣ, που επίσης απηύθυνε ερώτηση στον κ. Υπουργό αρνούμενος τη μεταφορά των Δικαστηρίων χωρίς να τύχει απάντησης μέχρι σήμερα. Άνευ ειδικού σχολίου μόνο αυτοί οι δύο από τους 7 Βουλευτές της Α’ Πειραιά κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση για τα Δικαστήρια που εν δυνάμει φεύγουν από την πόλη που θα μαραζώσει εντελώς. Δυστυχώς έπεται και η μετακίνηση του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ στο Ολυμπιακό ακίνητο της ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ στη Νίκαια. 
2. Κατά τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Χ. Αθανασίου, απερρίφθη από το Υπουργείο του η χωροθέτηση των Δικαστηρίων στα κτίρια ΧΡΩΠΕΙ στην είσοδο της πόλης ιδιοκτησίας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (δηλαδή του Δημοσίου) επειδή, κατά τον Υπουργό, «……… εμπόδισε τη λύση αυτή λόγω του ιδιαίτερα υψηλού τιμήματος που ζητήθηκε από τον ΕΟΦ (Δημόσιο)  για τη μεταβίβαση του ακινήτου στο ΤΑΧΔΙΚ (Δημόσιο)»!!! Νομίζω ότι δεν χρειάζονται σχόλια. Αφήνω στην κρίση του καθενός-μιας την απάντηση του Υπουργού και Βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ.
3. Ο κ. Υπουργός επιχειρηματολογώντας υπέρ της μεταστέγασης των Δικαστηρίων σε άλλο Δήμο απεφάνθη ότι του «ΚΕΡΑΝΗ» (που προοριζόταν επί Κ. Λαλιώτη να μεταστεγαστεί το ΥΠΕΧΩΔΕ και στοίχισε εκείνη την εποχή σε ευρώ 40.000.000) είναι κατάλληλο!!! Και το ωραιότερο ότι «………συμβάλλει στην εξοικονόμηση πολλών σημαντικών οικονομικών πόρων (ενοίκια, λειτουργικά έξοδα κλπ)» και ότι «………οι Δικαστικοί Λειτουργοί, ο Δικηγορικός Σύλλογος και οι υπάλληλοι του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά είναι απόλυτα σύμφωνοι με τη μετεγκατάσταση των δικαστηρίων στις Καπναποθήκες Κεράνη»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Α) Ο κ. Υπουργός, κατά μία εκδοχή , δεν έχει ενημερωθεί από την πλειοψηφία του Δ.Σ. και τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Σ. Μανουσάκη ότι στη Γ.Σ. της 3/10/2013 οι Δικηγόροι απέρριψαν τη λύση που ήθελε μόνο η πλειοψηφία του Δ.Σ. (εξ ου και οι θετικές ψήφοι στη Γ.Σ. υπέρ της μετεγκατάστασης ήταν 12 και οι αρνητικές κατά της μεταστέγασης 430). Εκτός κι αν έχει ενημερωθεί ο κ. Υπουργός και κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.
Β) Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι καταβάλλοντο για όλες τις Δικαστικές Υπηρεσίες του Πειραιά 1.133.040€ ετησίως, ΕΝΩ μετά τις μειώσεις 20% υπέρ του Δημοσίου σήμερα  καταβάλλονται μόνο 900.000 ευρώ. Από την απάντηση του κ. Υπουργού ότι το Δημόσιο θα καταβάλλει 2.658.000 ευρώ ετησίως και ότι αυτό είναι προς το συμφέρον του Δημοσίου  προκύπτει ή ότι δεν ξέρει την προπαίδεια ή  ο κ. Υπουργός κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τη διαφορά 2.658.000 – 900.000 (1.758.000€ που θα καταβάλλονται επιπλέον ετησίως). Επιπλέον για τις 900.000 ευρώ των ενοικίων  που λαμβάνουν σήμερα οι ιδιώτες  από το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλλουν φόρο εισοδήματος και ΦΜΑΠ  στο Δημόσιο της τάξης του 40% η 45%.
Γ) Αποφαίνεται ο κ. Υπουργός για την καταλληλότητα του κτιρίου ΚΕΡΑΝΗ ενώ η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΡΕΝΤΗ αφενός διέταξε ΔΙΑΚΟΠΗ των εργασιών και αφετέρου θεωρεί ότι για χώρους συνάθροισης κοινού (για 5.000 πολίτες ημερησίως ομιλεί ο κ. Υπουργός) χρειάζεται …. Αντιγράφω.. «……αλλαγή χρήσης του κτιρίου για την οποία απαιτείται νέα έγκριση  και άδεια δόμησης και αυτό γίνεται με κατάθεση ολοκληρωμένων μελετών….,».
Δ) Είναι προφανές ότι ο κ. Υπουργός γνωρίζει (αφού το σημειώνει στην απάντησή του) ότι το κτίριο «ΚΕΡΑΝΗ» πουλήθηκε με εξασφαλισμένο το ενοίκιο (2.658.000€)  μέσω ΤΑΙΠΕΔ μαζί με άλλα 13 ακίνητα φιλέτα στην  ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕ (θυγατρική της ΕΘΝΙΚΗΣ Τ.Ε.) με Πρόεδρο τον κ. Χρ. Πρωτόπαπα, τέως Βουλευτή ΠΑΣΟΚ αντί «πινακίου φακής» της τάξης των  115.500.000 ευρώ και για τα 14 ακίνητα (!!!). Η ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕ με τη σειρά της διαπραγματεύεται με ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία ακινήτων με την επωνυμία INVEL BV REAL ESTATE και την BENY STEINMETZ GROUP. Ο κ. Υπουργός όμως επειδή δεν είναι αγράμματος σίγουρα έχει διαβάσει δημοσιεύματα (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 9-10-2913,-ΕΘΝΟΣ της 4-11-2013,-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ της 18-11-2013,-ΑΥΓΗ της 17-11-2013-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ, Τοπικές Εφημερίδες όπως ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ 16-11-2013 κλπ)περί όλων των παραπάνω καθώς ότι η INVEL BY θα συνάψει δάνειο 420.000.000 ευρώ που θα λάβει….. από την ΕΘΝΙΚΗ…… για να εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕ (βλέπετε  από 9-10-2013 τοποθέτηση και δημοσιεύσεις  της ΕΤΕ  σε σχόλιο της εφημερίδας  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι σύμφωνα με το αρθρ. 20 Ν. 2778/1999 περί ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ οι μεταβιβάσεις με χαρτοφυλάκιο ακίνητα   απαλλάσσονται από κάθε φόρο, εκτός του ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ που βάσει του Ν. 3283/2004 ορίζεται σε 10%........ επί του εκάστοτε ισχύοντος επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προσαυξανόμενου κατά 1 μονάδα. «Πιασ’ το  αυγό και κούρευτο». Με άλλα λόγια ούτε  το φόρο που πληρώνουν οι ιδιώτες  θα εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο από την INVEL BV  η άλλη εταιρεία ενώ το Δημόσιο  θα καταβάλλει ενοίκια 2.658.000 ευρώ ετησίως προσαυξανόμενο για 20 χρόνια έως το 2033.
Αν όλα αυτά σε συνδυασμό  με τις παραιτήσεις (Α.ΜΠΕΡΤΟΎΤΣΟΥ κλπ) στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που συνδέεται με τη  μεγάλη συμφωνία για τη μεταβίβαση των 28 ακινήτων φιλέτων του Ελληνικού Δημοσίου α) προς την ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ  (14 ΑΚΊΝΗΤΑ  π.χ ΚΕΡΑΝΗΣ ,ΕΛΣΤΑΤ στο Πειραιά και στην Αθήνα Γενική Γραμματεία Τύπου, Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (Μοσχάτο), Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Β. Σοφίας αρ. 15, Αθήνα), ΔΟΥ Γλυφάδας κλπ) και β) άλλα 14 ακίνητα προς την Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ (π.χ. ΓΑΔΑ, Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Δικαιοσύνης κλπ αντί 141.000.000 ευρώ) δεν αποτελούν σκάνδαλο, τότε οι λέξεις ή έχουν χάσει την ουσία τους ή εμείς έχουμε εθιστεί στα δηλητηριώδη αέρια που εκπέμπονται από τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ και τις αναθυμιάσεις του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου που μας κυβερνά και που πρέπει να ανατραπεί".
@ 'Η είναι άσχετος ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει για τα Δικαστήρια του Πειραιά ο υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά και άλλοι κάτω στον Πειραιά...