Latest News

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Ζητούν την άρση ασυλίας του Μιλτ. Βαρβιτσιώτη


Αίτημα άρσης ασυλίας του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στη ΒουλήΗ Βουλή καλείται να αποφασίσει για την άρση ή μη της ασυλίας του βουλευτή και υπουργού Ναυτιλίας,Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Και αυτό γιατί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε στο Κοινοβούλιο δικογραφία στην οποία...
εμπλέκεται σε κακουργηματική απιστία κατά το διάστημα 2011-2012, όπου διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Γλυφάδας.
Παράλληλα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, το άλλο, δεύτερο, σκέλος της ίδιας δικογραφίας προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος κατά 27 μελών του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας για την αγορά δύο ακινήτων στον εν λόγω Δήμο, που επέφερε ζημιά 2,8 εκατομμυρίων ευρώ.
Αναλυτικότερα, κατόπιν μηνύσεως πολίτη και σχετικής έρευνας των οικονομικών εισαγγελέων ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία σε βαθμό κακουργήματος για  τα 27 μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας  και για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στους τέσσερις συνιδιοκτήτες  δύο ακινήτων.
Η αγορά των επίμαχων ακινήτων έγινε με σκοπό να κατεδαφιστούν και να μετατραπούν σε κοινόχρηστο χώρο, πλατεία και παιδική χαρά. Αρχικά τα ακίνητα αυτά είχαν απαλλοτριωθεί για το σκοπό αυτό, αλλά επειδή πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση, με δικαστική απόφαση η  απαλλοτρίωση ακυρώθηκε.
Στη συνέχεια έγινε η απευθείας αγορά των επίμαχων ακινήτων. Όμως, εκτιμήθηκε, με τις τότε αντικειμενικές αξίες, ότι για την απαλλοτρίωση ο Δήμος θα επιβαρυνόταν με 5,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ  με απευθείας αγορά ήταν 8,7 εκατ, ευρώ. Δηλαδή, υπήρξε βλάβη στο Δήμο ύψους 2,8 εκατ. Ευρώ.
Προηγουμένως, η αρμόδια επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τον προέλεγχο ήταν αρνητική για την έγκριση της  αγορά των ακινήτων, λόγω της επιβάρυνσης που θα υπήρχε στο Δήμο Γλυφάδας.
 Αντίθετα, ωστόσο, το αρμόδιο Τμήμα του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έκρινε ότι δεν προκύπτει αδικαιολόγητη  επιβάρυνση, γιατί ήταν αμφίβολο αν θα προσδιοριζόταν η απαλλοτρίωση των ακινήτων με την  αντικειμενική αξία, ενώ η αγορά θα γινόταν σε  μικρότερη τιμή ακόμη  και από αυτή που προσδιόρισε το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών.
Η υπόθεση έφτασε και στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά την συνεδρίαση της οποίας ο γενικός επίτροπος Επικρατείας τάχθηκε με την θέση της επιτρόπου. Δηλαδή, ήταν αντίθετος στην έγκριση της αγοράς των ακινήτων, ενώ παράλληλα ζήτησε την ανάκληση της απόφασης του Τμήματος. Τελικά, η Ολομέλεια του Ε.Σ., απέρριψε το αίτημα ανάκλησης του επιτρόπου, επικαλούμενη την πτώση των τιμών των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης.
Τέλος, οι οικονομικοί εισαγγελείς, αναφέρουν ότι τα 27 μέλη του δημοτικού συμβουλίου γνώριζαν ότι οι τέσσερις συνιδιοκτήτες είχαν πρόβλημα κυριότητας των δύο ακινήτων τους, καθώς κατά το παρελθόν είχε προσβληθεί  το δικαίωμα κυριότητας των δύο επίμαχων ακινήτων.