Latest News

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Το Σχέδιο Β' για 1.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων- Ποιοι κινδυνεύουν

Το «Σχέδιο Β'» για τις 1.000 απολύσεις που υπολείπονται προκειμένου να συμπληρωθούν οι 4.000 υποχρεωτικές απομακρύνσεις στο...
Δημόσιο μέχρι του τέλος του έτους βάζει σε εφαρμογή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων να βρίσκονται να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Οι απολύσεις, θα προκύψουν από την αξιολόγηση των δομών των περίπου 129 Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και των Ανώνυμων Εταιρειών του Δημοσίου, προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός, αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σύμφωνα με το Εθνος, ενώ παράλληλα αποφασίσθηκε να μην μπουν «λουκέτα» σε δημόσιους οργανισμούς, αλλά να προχωρήσει σε αναλογική κατανομή υποχρεωτικών αποχωρήσεων σε κάθε τομέα ανάλογα με το δυναμικό του, αφού πρώτα γίνει αξιολόγηση.
Επίσης, στη συνεδρίαση υιοθετήθηκε η εισήγηση του υπουργού να προσμετρηθούν στον τελικό αριθμό των απολύσεων, τυχόν απολύσεις που θα προκύψουν στις αμυντικές βιομηχανίες ή απολύσεις συμβασιούχων που εργάζονται με προσωρινές διαταγές.

Τι προβλέπει το Σχέδιο Β΄:

Το εναλλακτικό πλάνο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στριμώχνει στη «γωνία» τους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων όπως καθαρίστριες, φύλακες και διοικητικό προσωπικό, οι οποίοι βρίσκονται στην «κόκκινη γραμμή» της απόλυσης.

Από που θα γίνουν οι απολύσεις των υπαλλήλων:
  • Από τις 6 εταιρείες του υπουργείου Συγκοινωνιών: ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΣΥ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΣΤΑΣΥ, ΤΕΟ
  • Από τα 34 Ινστιτούτα και Ερευνητικά Κέντρα που εποπτεύουν όλα τα υπουργεία
  • Από 24 φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και πάρκων
  • Από 32 Αθλητικές Ομοσπονδίες
  • Από 19 μουσεία και εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Πολιτισμού
  • Από 12 μεγάλους φορείς
Ποιοι εξαιρούνται από την αξιολόγηση
  • Οι εταιρείες που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ
  • Οι φορείς που έχουν συγχωνευθεί
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το «Σχέδιο Β' για τις 1.000 απολύσεις θα αποτελέσει το εναλλακτικό πλάνο σε περίπτωση που «βαλτώσουν» οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει αναλάβει εποπτικό ρόλο στην εφαρμογή των απολύσεων και της κινητικότητας.