Latest News

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Ποινές-χάδι για το ναυάγιο "Sea Diamond" στη Σαντορίνη

Στα μαλακά έπεσαν οι υπεύθυνοι για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου "Sea Diamond"  έξω από το λιμάνι Αθηνιού της Σαντορίνης, στις αρχές Απριλίου ...
του 2007. 
Για την υπόθεση κάθισαν συνολικά στο εδώλιο 13 άτομα, σε τρία από αυτά αποδόθηκε η κατηγορία εκ προθέσεως και καταδικάστηκαν συνολικά 33 χρόνια, ενώ το δικαστήριο αθώωσε τέσσερις από τους κατηγορούμενους. 

Σύμφωνα τη δικαστική απόφαση, στον πλοίαρχο επιβλήθηκαν 12 χρόνια και 2 μήνες καθώς και χρηματική ποινή 8.000 ευρώ, στον αρχιπλοίαρχο 8 χρόνια, στον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας στη ξηρά 8 χρόνια, στον αρχιμηχανικό 28 μήνες, στον αξιωματικό ναυτιλίας 2 χρόνια και 10 μήνες, στον αξιωματικό ασφαλείας 6 μήνες και 600 ευρώ χρηματική ποινή, στον επιθεωρητή του νηογνώμονα 15 μήνες και στους νόμιμους εκπρόσωπους της εταιρείας 2 χρόνια.
Αθωώθηκαν ο πρώτος μηχανικός, ο ύπαρχος, ο αρχιθαλαμηπόλος και η υπεύθυνη καμπινών. 

Κανείς δεν πρόκειται να πάει φυλακή καθώς οι ποινές δεν πρόκειται να εκτελεστούν στην πράξη, είτε λόγω αναστολής που χορήγησε το δικαστήριο, είτε λόγω μετατροπής τους (10 ευρώ ανά ημέρα) ήδη από το πρώτο βαθμό. 

@ Το κουφάρι του κρουαζιερόπλοιου δεν έχει ανελκυστεί  6,5 χρόνια μετά το ναυάγιο και εξακολουθεί να ρυπαίνει στο βυθό της Σαντορίνης…