Latest News

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Πως ο Ομπάμα άδειασε τον Σαμαρά


Ο Ομπάμα κούρεψε τις προσδοκίες Σαμαρά
Την ώρα που το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου επιχειρεί να περάσει ως απόλυτη επιτυχία και πλήρη κάλυψη των στόχων την συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα, πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ επισημαίνουν ότι η παραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Μια δεύτερη...
πιο προσεκτική ανάγνωση των δηλώσεων Ομπάμα, επισημαίνουν γνώστες της ρητορικής του Αμερικανού προέδρου, καθιστά σαφές ότι υπάρχουν αποστάσεις και δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την πολιτική Σαμαρά. 
Ο Μπαράκ Ομπάμα στηλίτευσε τη λιτότητα, κοιτώντας το Βερολίνο, στήριξε τις προσπάθειες των Ελλήνων, αλλά παρέλειψε να αναφερθεί στο έργο της κυβέρνησης και την πολιτική βούληση του πρωθυπουργού.
Στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου και του State Department κάνουν λόγο για φθαρμένη και ανειλικρινή σχέση με την Ελληνική κυβέρνηση η οποία δεν κατέστει δυνατόν να επισκευαστεί. 
Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν συμμερίστηκε το κάλεσμα Σαμαρά προς τα επενδυτικά κεφάλαια για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια της Ελλάδας με τον αντιπρόεδρο να δηλώνει ότι η επιτυχία της Ελλάδας είναι και δική μας δέσμευση.
Οι αναφορές στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό καθώς και τα επιτεύματα της πολιτικής που ακολουθείται απουσίαζαν από τις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις Ομπάμα, προσδίδοντας έναν τόνο ανησυχίας για τις σχέσεις σε υψηλό επίπεδο.
Η αμερικανική αντιπροσωπεία κατά τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο αποτελούνταν από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιου, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, τη σύμβουλο Ασφαλείας Σούζαν Ράις, τη σύμβουλο για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολι Άτκινσον και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς.
Πως τα είδε ο ξένος Τύπος
 Οι New York Times γράφουν πως «ο πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε την Ελλάδα να βρει τρόπους να αναπτυχθεί η οικονομία της την ώρα που προσπαθεί να μειώσει τις κρατικές δαπάνες», σημειώνοντας πως στη συνάντηση τονίστηκε ότι μόνο οι μειώσεις δαπανών δεν μπορούν να «βοηθήσουν τη χώρα να επιστρέψει στην ευημερία».
«Ο Ομπάμα εκφράζει στήριξη για την ελληνική ηγεσία» γράφει στον τίτλο της η Wall Street Journal,σημειώνοντας πως ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε «πεπεισμένος ότι ο έλληνας πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να αναλάβει τις σκληρές προσπάθειες που απαιτούνται». Η εφημερίδα σημειώνει, επίσης, την «έμφαση που έδωσε ο Ομπάμα σε πολιτικές που προωθούν την ανάπτυξη έναντι όσων επικεντρώνονται σε περικοπές, σε αντίθεση με αυτές που προωθούνται από την Γερμανία, έναν από τους μεγαλύτερους δανειστές έκτακτης ανάγκης της χώρας». Η Αθήνα, αναφέρει η εφημερίδα, «πιθανότατα ζητά επίσης τη βοήθεια των ΗΠΑ να πιέσει τη Γερμανία να διαγραφεί μέρος του ελληνικού χρέους που διακρατούν οι χώρες του ευρώ».
Από την πλευρά της, η Washington Post αναφέρει στον τίτλο της: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός προωθεί την χώρα του ως "πόλο σταθερότητας"». «Ο Αντ.Σαμαράς επιδιώξει ψήφο εμπιστοσύνης από τον Ομπάμα και στήριξή στην προσπάθειά του να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα» λέει η εφημερίδα σχετικά με τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο.
Και η Welt αναφέρει στον τίτλο της πως «ο Ομπάμα καλεί για πολιτικές στην Ελλάδα που προσανατολίζονται στην ανάπτυξη», τονίζοντας την αναφορά του αμερικανού προέδρου πως «η λιτότητα μόνο δεν είναι λύση».