Latest News

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

«Το Πασαλιμάνι είναι η ψυχή μας και δεν πωλείται!»

http://www.pireasnet.gr/Portals/0/IMG_1199.JPGΦουρτούνες προκαλούν τα επεκτατικά σχέδια στο Πασαλιμάνι, καθώς μετατρέπεται σε ιδιωτικό οικόπεδο για super-θαλαμηγούς κι άλλα σκάφη στη...


Μαρίνα Ζέας.
Αυτό τουλάχιστον καταγγέλλει το "Λιμάνι της Αγωνίας", όπου σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει τα εξής:
 "Την Παρασκευή 28 Ιουνίου εισήχθη στη Βουλή το ν/σ με τίτλο "Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του ΕΟΤ και λοιπές διατάξεις".

Με το άρθρο 36, επιχειρείται να νεκραναστηθούν τα φαραωνικά σχέδια για κατασκευές, μεγάλες προβλήτες, σταθμούς καυσίμων στη Μαρίνα Ζέας του Πειραιά. Επανέρχεται, 10 χρόνια μετά, το σχέδιο για μετατροπή του Πασαλιμανιού σε ιδιωτικό οικόπεδο για super-θαλαμηγούς, μικρά κρουαζερόπλοια και εκατοντάδες σκάφη. Παρακάμπτονται έτσι οι απορριπτικές αποφάσεις υπουργών όπως του ΥΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιά, θεσμικών οργάνων όπως το Νομαρχιακό και το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αγνοούνται οι εξάχρονες υποβρύχιες ανασκαφές του Δανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων όπως και οι πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργού Πολιτισμού. Αγνοούν ότι η Μαρίνα Ζέας είναι ο αρχαίος ναύσταθμος της Αθήνας, ότι οι νεώσοικοι των τριήρεων βρίσκονται γύρω-γύρω στον βυθό ή μέσα στις εγκαταστάσεις και ήλθαν στο φως μόλις τα τελευταία χρόνια χάρη στην εξαιρετική δουλειά των αρχαιολόγων. Η Ζέα είναι το Κονώνειο Τείχος, το Ναυτικό Μουσείο Πειραιά, ο Όμιλος Ερετών, ο παλαιότερος του Σαρωνικού, η λιθόκτιστη αναληματική περίμετρος του Ερνέστου Τσίλλερ, οι πλατείες, οι πεζόδρομοι και η βόλτα των κατοίκων.
Πάνω απ΄όλα προκλητικά αγνοείται η ίδια η πόλη μας! Επιχειρείται η ανατροπή όσων κέρδισαν με αγώνες, χιλιάδες πολίτες του Πειραιά συσπειρώνοντας το σύνολο των επιστημονικών και θεσμικών πειραϊκών φορέων το 2003-2006. 
Απαιτούμε το «παράθυρο» στο ν/σ για τον τουρισμό να κλείσει αυτή τη στιγμή με την απόσυρση του άρθρο 36 για τη Μαρίνα Ζέας.
Το δώρο που η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει στους νέους επιχειρηματίες της Μαρίνας Ζέας με κύριο μέτοχο την τουρκική εταιρεία Dogus, είναι η θαλασσινή πλατεία του Πειραιά, το Πασαλιμάνι. Το 2004 οι Πειραιώτισσες και οι Πειραιώτες ξήλωσαν τις περιφράξεις και ακύρωσαν τα έργα. Διαβεβαιώνουμε κυβέρνηση και επενδυτές ότι το ίδιο θα πράξουν και σήμερα.
Γιατί όπως λέγαμε και τότε: «Το Πασαλιμάνι είναι η ψυχή μας και η ψυχή μας δεν πωλείται!"