Latest News

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Η δημοσκόπηση και η αυτοκριτική των δημάρχων

Μια αποκαλυπτική δημοσκόπηση στους δημάρχους πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με την...
opinion poll. 
Οι ερωτήσεις αλλά κυρίως οι απαντήσεις αποκαλύπτουν τις σκέψεις των δημάρχων για τη θητεία τους, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν αλλά και πως βλέπουν τα κρούσματα διαφθοράς στην Αυτοδιοίκηση, που ολοένα και πιο συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας. 
Εμείς επιλέξαμε τις πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις-απαντήσεις και τις παρουσιάζουμε. 
Στην ερώτηση ποιο πρόβλημα δυσκόλεψε περισσότερο τη θητεία των δημάρχων το 48,30% απάντησε η έλλειψη πόρων με δεύτερη επιλογή σε ποσοστό 39,65% να έρχεται η γραφειοκρατία του κράτους. 
Στην ερώτηση αν θα έπρεπε η θητεία των δημάρχων να παραταθεί γίνεται η έκπληξη καθώς οι «πρώτοι πολίτες» των δήμων δηλώνουν όχι σε ποσοστό 51,72%. (μάλλον τους αρέσει η προεκλογική περίοδος) 
Όταν οι δήμαρχοι ρωτούνται αν είναι ευχαριστημένοι από τη θητεία τους, απαντούν συγκρατημένα «μάλλον ναι» σε ποσοστό 40,50% ενώ απόλυτα ευχαριστημένοι δηλώνει το 38,79%. 
Το 74% των αιρετών τονίζει πως ο «Καλλικράτης» δημιούργησε περισσότερα προβλήματα στη λειτουργία του αυτοδιοικητικού θεσμού, ενώ το 90,50% επισημαίνει πως είναι αναγκαία η αλλαγή του τρόπου κατανομής των ΚΑΠ. 
Στο φλέγον θέμα της διαφθοράς και στο ότι η Αυτοδιοίκηση έχει μπει στο στόχαστρο ως χώρος έντονης αδιαφάνειας, οι δήμαρχοι παραδέχονται σε ποσοστό 75% πως υπάρχει διαφθορά στους δήμους, αλλά είναι σε περιορισμένη κλίμακα. 
Τέλος στην ερώτηση αν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι το 53,50 απαντά θετικά ενώ η αμέσως επόμενη απάντηση είναι το Δεν ξέρω-δεν απαντώ σε ποσοστό 26,70%.