Latest News

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Aπειλές για λουκέτο στους δήμους και παραιτήσεις δημάρχων






Ανοιχτό αφήνει η ΚΕΔΕ το ενδεχόμενο για επ’ αόριστον λουκέτο στους δήμους και για μαζικές παραιτήσεις δημοτικών συμβουλίων εάν δεν αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο και ψηφιστεί ως έχει στα θέματα...

τοπικής αυτοδιοίκησης. Με κινητοποιήσεις αντιδρούν.η ΠΟΕ-ΟΤΑ αλλά και ο Δήμος Αθηναίων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πολυνομοσχέδιο που προβλέπει απολύσεις στη δημόσια διοίκηση. 
Σε έκτακτη συνέλευση της ΚΕΔΕ την Παρασκευή, ο πρόεδρός της Κ. Ασκούνης προειδοποίησε ότι αν το πολυνομοσχέδιο ψηφιστεί, θα συγκληθεί έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ και θα εξεταστεί «το ενδεχόμενο ακόμη και ακραίων παρεμβάσεων, όπως οι μαζικές παραιτήσεις δημοτικών συμβουλίων σε όλη τη χώρα».  Ζήτησε την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, σοβαρή και αποτελεσματική κινητικότητα σε όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης και δημιουργία πλατφόρμας για ενδοδημοτική κινητικότητα.


Ο κ. Ασκούνης πρότεινε να ανασταλεί η λειτουργία των δήμων από την προσεχή Δευτέρα, έως και την Τετάρτη (ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου) να λειτουργήσουν μόνο οι κοινωνικές δομές, με εξαίρεση την Τρίτη, να δοθεί στους τουριστικούς δήμους η δυνατότητα να αποφασίσουν κατά βούληση εάν θα κλείσουν ή όχι τις δομές τους και να γίνει συγκέντρωση αιρετών και πορεία προς τη Βουλή την Τετάρτη.

Με στάση εργασίας συνεχίζει η ΠΟΕ – ΟΤΑ τις κινητοποιήσεις εναντίον της κινητικότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο. Πραγματοποίησε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς τη Βουλή την Παρασκευή. Αποχή από κάθε εργασία το Σαββατοκύριακο. Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος τη Δευτέρα. Συμμετοχή στη γενική απεργία της Τρίτης.

Δημοτικοί αστυνομικοί (με μηχανοκίνητη πορεία) και άλλοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από ξενοδοχείο στο οποίο συνεδρίασε η ΚΕΔΕ.

Τη διακοπή λειτουργίας όλων των υπηρεσιών (εκτός από την κοινωνική πρόνοια) τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, το οποίο τάχθηκε στο πλευρό των εργαζόμενων.

Αντίθεση στο ρόλο του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ     

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης και ο επικεφαλής της παράταξης, που πρόσκειται στη ΝΔ, δήμαρχος Λαρισαίων, Κ. Τζανακούλης άσκησαν αυστηρή κριτική στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το ρόλο του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το Οικονομικό Παρατηρητήριο αποκτά το δικαίωμα να επεμβαίνει στους προϋπολογισμούς όλων των δήμων και αν οι υποδείξεις του δεν γίνουν σεβαστές, έχει το δικαίωμα να στερεί από τους δήμους το μερίδιό τους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Μάλιστα, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις υποδείξεις του Παρατηρητηρίου, αποδίδεται αστική και πειθαρχική ευθύνη στους αιρετούς και τους υπαλλήλους των δήμων. 

Ο κ. Ασκούνης και ο κ. Τζανακούλης υποστήριξαν ότι επί της ουσίας ακυρώνεται πλήρως ο ρόλος των δημάρχων, αφού ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών θα υποδεικνύει, πλέον, στους ΟΤΑ πώς θα διαμορφώνουν τους προϋπολογισμούς τους.