Latest News

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Ερχονται κι άλλες απολύσεις στο Δημόσιο – Ποιοι οργανισμοί ακολουθούν την ΕΡΤ

Το λουκέτο στην ΕΡΤ ήταν η αρχή μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που θέλει να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να μειώσει το κόστος του ελληνικού Δημοσίου και παράλληλα να δείξει στην...
Τρόικα πως κάνει πράξη τις υποσχέσεις της για απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Μέσα στην εβδομάδα κι αν οι εξελίξεις στην προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δεν ανατρέψουν τα πάντα, αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο που θα αφορά την κατάργηση ή συγχώνευση κι άλλων ΔΕΚΟ. Υπολογίζεται πως μετά τις νέες διαρθρωτικές κινήσεις θα απομακρυνθούν επιπλέον 250 εργαζόμενοι και θα συγχωνευτούν 40 οργανισμοί. 
Ο δρόμος, άλλωστε, άνοιξε με την ΠΝΠ για το κλείσιμο της ΕΡΤ. 
Πλέον είναι στη διακριτική ευχέρεια των συναρμόδιων υπουργών, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και οι δημόσιες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το κράτος, όπως και των θυγατρικών εταιρειών των επίμαχων φορέων (ΝΠΔΔ, κ.λπ.) οι οποίες αναμένεται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν.
Επίσης, θα καθορίζεται και η «τύχη» των θυγατρικών εταιρειών των ΝΠΔΔ και των ΔΕΚΟ (εφόσον έχουν). Ακόμη, κοινή υπουργική απόφαση θα καθορίζει την «τύχη» της αυτοδίκαιης λύσης των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων, την αυτοδίκαιη λήξη όλου του αποσπώμενου προσωπικού, την «τύχη» των συμβάσεων έργου, την αυτοδίκαιη λήξη της θητείας «των οργάνων διοίκησης», των εκκρεμών δικών, όπως επίσης θα προβλέπει τον καθορισμό των προσώπων και οργάνων που απαιτούνται για τη διαδοχή των ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ, κ.λπ. 
Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω στις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά στη διοικητική μεταρρύθμιση. 
Από το Νοέμβριο του 2012 είχε υποσχεθεί να εντάξει σε καθεστώς διαθεσιμότητας 25.000 δημοσίους υπαλλήλους, πολλοί από αυτούς, όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, θα τεθούν εκτός Δημοσίου εντός ενός έτους. Οι 12.500 θα πρέπει να μπουν σε καθεστώς κινητικότητας – διαθεσιμότητας εντός του Ιουνίου και οι υπόλοιποι 12.500 μέχρι το τέλος του έτους.