Latest News

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

H μεγάλη «σφαγή των μισθών» – Ολοι στα 586 ευρώ μετά το Πάσχα

misthoiperikopes
  Η μεγαλύτερη «σφαγή» την οποία έχουν υποστεί οι μισθοί τα τελευταία 50 χρόνια, ακόμη και εν μέσω της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης, θα λάβει χώρα μετά το Πάσχα. Οι αμοιβές...
για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα δύνανται, με μονομερή απόφαση του εργοδότη, να μειωθούν έως το ποσό των 586 ευρώ το μήνα, μικτά, εάν είναι άνω των 25 ετών και έως τα 511 ευρώ το μήνα, μικτά, εάν είναι νεότεροι.
   Τη συρρίκνωση των μισθών τους γλυτώνουν, σε αυτή τη φάση, όσοι από πέρυσι είχαν υπογράψει ατομικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες ακόμη και αν έχουν λήξει, θεωρείται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ.
   Συγκεκριμένα, από την Τετάρτη 15 Μαΐου και μετά, παύει να ισχύει οριστικά η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας την οποία είχαν συνυπογράψει το 2010 η ηγεσία της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς και καθιερώνεται ως βάση όλων των αμοιβών το «μισθολόγιο Παπαδήμου, όπως αυτό διαμορφώθηκε με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) της 28ης Φεβρουαρίου του 2012 την οποία τηρεί με «θρησκευτική ευλάβεια» η κυβέρνηση Σαμαρά. Παράλληλα, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν τεθεί εκτός ισχύος σχεδόν όλες οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις οι οποίες διασφάλιζαν με τη σειρά τους τα κατώτατα όρια αμοιβών και επιδομάτων ανά κλάδο ή ειδικότητα, αντίστοιχα.
Τι σημαίνει αυτό; Διαβάστε περισσότερα