Latest News

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

«Βαπτίζουν» καταρτιζόμενους 120.000 ανέργους με χαρτζιλίκι από 16 ευρώ

http://www.onlycy.com/wp-content/uploads/2013/04/anergia-cyprus.jpgΜε τη δημιουργία μιας «στρατιάς» 120.000 ψευτοαπασχολουμένων για χρονικό διάστημα 4 έως 6 μηνών, χωρίς ασφάλιση και με αμοιβές από περίπου 400 έως και 480 ευρώ...
το μήνα (από 16 έως 19 ευρώ την ημέρα) κατά μέσο όρο στις περισσότερες περιπτώσεις.
 Έτσι επιχειρεί η κυβέρνηση να «κρύψει κάτω από το χαλί» 2 με 3 ποσοστιαίες μονάδες ανεργίας, αντιμετωπίζοντας το μείζον κοινωνικό πρόβλημα με στατιστικά τερτίπια και λύσεις – «φιάσκο», οι οποίες βραχυπρόθεσμα δεν αποκλείεται να λειτουργήσουν ακόμη πιο αρνητικά στην αγορά εργασίας.
Αυτό επειδή, πρώτον, με προγράμματα που γίνονται -με «βιτρίνα» την κατάρτιση, την απασχόληση και την εργασιακή εμπειρία- δεν ενισχύεται ουσιαστικά η αγορά (το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη προσόντων ή δεξιοτήτων αλλά η καθημερινή συρρίκνωση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας λόγω έλλειψης ρευστότητας) και, δεύτερον, όσοι έχουν μπει ή θα ενταχθούν σε αυτά τα προγράμματα θα χάσουν ακόμη και την ιδιότητα του ανέργου, με αποτέλεσμα μόλις ολοκληρωθούν, όχι μόνο θα βρεθούν ξανά στο δρόμο χωρίς δουλειά, αλλά  θα χάσουν και το δικαίωμα λήψης επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Εργασίας, καθώς και τις δημόσιες διευκρινήσεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών. Συγκεκριμένα, χθες, με αφορμή την είδηση του «βέτο» που έθεσε η Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), και με το ερώτημα σε σχέση με το «κατά πόσο αυτή η άρνηση εξυπηρέτησε την τρικομματική ή όχι;» να παραμένει αναπάντητο, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έγινε επίσημα γνωστό ότι η ανεργία θα αντιμετωπιστεί με τη δημιουργία 75.000 ευκαιριών απασχόλησης μέσα στο 2014 καθώς και με τις ανάλογες παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί για φέτος και αφορούν σε 45.000 άνεργους νέους.
Αυτό σημαίνει ότι, σε δράσεις δήθεν απασχόλησης, εκτός λίστας ανεργίας θα τεθούν προσωρινά συνολικά 120.000 άτομα τη διετία 2013 – 14. 
Τι σημαίνει όμως αυτό διαβάστε περισσότερα στο "nez"