Latest News

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Πέθανε ο ναύαρχος Νίκος Παππάς

Την τελευταία του πνοή άφησε το πρωί της Παρασκευής ο ναύαρχος εν αποστρατεία Νικόλαος Παππάς, μια από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της αντίστασης κατά...
της χούντας. 
 Ο Νίκος Παππάς έμεινε γνωστός στην ιστορία ως κυβερνήτης του θρυλικού αντιτορπιλικού «Βέλος», στο Κίνημα του Πολεμικού Ναυτικού κατά της χούντας, το 1973. Στις 25 Μαΐου του 1973 το "Βέλος ΙΙ" κατά την διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ αποστάτησε και ζήτησε άσυλο στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Φιουμιτσίνο, ως αποτέλεσμα του αποτυχημένου Κινήματος του Ναυτικού, που οργανώθηκε με σκοπό την κατάλυση της δικτατορίας και συμμετείχαν επίσης αξιωματικοί από την Αεροπορία και τον στρατό. Ο Νικόλαος Παππάς ως κυβερνήτης μαζί με έξι αξιωματικούς και 25 υπαξιωματικούς ζήτησαν πολιτικό άσυλο και παρέμειναν εκεί ως πολιτικοί εξόριστοι. 
Η κίνηση αυτή επέφερε πλήγμα στην Χούντα των Συνταγματαρχών και ανανέωσε την αντίσταση, δημιουργώντας ταυτόχρονα αίσθηση στο εξωτερικό κάνοντας την ανταρσία του Βέλους, πρωτοσέλιδο από την Ευρώπη μέχρι την Ιαπωνία. 
 Γεννημένος το 1930, διετέλεσε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα (23 Νοεμβρίου 1989 – 11 Απριλίου 1990), τιμήθηκε από την επίσημη Πολιτεία αλλά και την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κύμη.