Latest News

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Στο σφυρί φωτογραφίες που έγραψαν ιστορία

Η κόρη του Αλμπέρτο Κόρντα, επίσημου φωτογράφου του Φιντέλ Κάστρο, βγάζει σε δημοπρασία 55 εικόνες-στιγμιότυπα της επαναστατικής Κούβας, οι οποίες μάλιστα ενδέχεται να σημειώσουν νέο ρεκόρ πώλησης. Οταν η...
Νόρκα Κόρντα ήταν ακόμη κοριτσάκι, ο πατέρας της συνήθιζε να της δείχνει κάποιες από τις φωτογραφίες που είχε βγάλει, λέγοντάς της πως «αυτές κάποια μέρα θα αποτελούν ιστορία». Και δεν έκανε λάθος. Ο Κουβανός Αλμπέρτο Κόρντα έβγαλε μία φωτογραφία η οποία, σύμφωνα με πάρα πολλούς, είναι «η πιο διάσημη φωτογραφία στον κόσμο και το σύμβολο του 20ού αιώνα». Πρόκειται,
σύμφωνα με tanea.gr, για τη φωτογραφία με το όνομα Guerrillero Heroico (Ηρωικός Αντάρτης), η οποία απεικονίζει τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα στην ηλικία των 31 ετών να ατενίζει με βλέμμα έντονο το μέλλον της επανάστασης.

Ωστόσο ο Κόρντα έχοντας υπάρξει επίσημος φωτογράφος του Φιντέλ Κάστρο έβγαλε και άλλες φωτογραφίες-στιγμιότυπα των πρώτων χρόνων της επαναστατικής Κούβας, φωτογραφίες οι οποίες ενδέχεται να σημειώσουν νέο ρεκόρ καθώς διατίθενται προς πώληση.
Στις 55 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, οι οποίες πρόκειται να δημοπρατηθούν από την κόρη του Αλμπέρτο Κόρντα, συμπεριλαμβάνονται λήψεις του Κάστρο μαζί με τον μαρξιστή αργεντινό επαναστάτη κατά τη διάρκεια μιας εξόρμησής τους με αλιευτικό σκάφος, μήνες μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα. Ηταν το 1960 και ο Κάστρο είχε προσκαλέσει τον Τσε και τη μητέρα του να τον συνοδεύσουν στον ετήσιο διαγωνισμό ψαρέματος, ο οποίος ονομαζόταν «Ερνεστ Χέμινγουεϊ» προς τιμή του αμερικανού δημοσιογράφου και συγγραφέα. Ο Χέμινγουεϊ, ο οποίος είχε κερδίσει τρεις φορές στη σειρά στον διαγωνισμό κατά τη δεκαετία του 1950, επέστρεψε στην Κούβα εκείνη τη χρονιά για πρώτη φορά μετά την επανάσταση, συναντήθηκε με τον Κάστρο και κέρδισε ξανά το πρώτο βραβείο.

1959: ο Τσε και ο Φιντέλ Κάστρο παίζουν γκολφ.

Ωστόσο, εκτός από το να ψαρεύουν μαζί, ο Φιντέλ και ο Τσε έπαιζαν ή μάλλον έπαιξαν μία και μοναδική φορά και γκολφ. «Μια ημέρα», διηγούνταν χρόνια αργότερα ο Κόρντα, «ο πρόεδρος των ΗΠΑ Αϊζενχάουερ κατέληξε στο πρωτοσέλιδο των "Νιου Γιορκ Τάιμς" έπειτα από ένα επιτυχημένο χτύπημά του κατά τη διάρκεια μιας παρτίδας γκολφ. Αστειευόμενος ο Κάστρο ζήτησε από τον Τσε να του μάθει να παίζει και εκείνος - ο Τσε είχε μάθει να παίζει στην Αργεντινή όταν ήταν ακόμη παιδί - και από εμένα να τραβήξω μερικές φωτογραφίες». Ο Τσε δεν έχασε την ευκαιρία να πειράξει τον Κόρντα. «Τσίκο, με τις φωτογραφικές μηχανές γύρω από τον λαιμό σου μοιάζεις με γιάνκι», του είπε αστειευόμενος.


Ο Τσε Γκεβάρα, με τη φωτογραφική μηχανή ανά χείρας, στο εσωτερικό πλοιάριου με το οποίο έχει βγει ανοιχτά της Κούβας για ψάρεμα.

Πάντως, πρωταγωνιστές στις εξαιρετικές, ανεξίτηλες στη μνήμη χιλιάδων ανθρώπων, φωτογραφίες του Κόρντα δεν ήταν πάντα οι δύο επαναστάτες. Μία από τις πιο αγαπημένες φωτογραφίες του - την έβγαλε το 1959 - απεικονίζει ένα μικρό κοριτσάκι που κρατά σφιχτά στην αγκαλιά του ένα κομμάτι ξύλο σαν να είναι μια παιδική κούκλα. «Στην αυλή ενός πολύ φτωχικού σπιτιού συνάντησα αυτό το κορίτσι», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο Κόρντα, ο οποίος απεβίωσε το 2001. «Φοβόταν και εμένα και τη φωτογραφική μηχανή και διαρκώς κοιτούσε το κομμάτι ξύλου που κρατούσε λέγοντάς του "μην κλαις, μωρό μου". Οταν συνάντησα τους γονείς της, μου είπαν πως δεν είχαν χρήματα για μια κανονική κούκλα». Τα λόγια του μικρού κοριτσιού έβαλαν σε σκέψεις τον Κόρντα, ο οποίος θυμήθηκε μια από τις διάσημες ομιλίες του Κάστρο αναφορικά με την κοινωνική πραγματικότητα της Κούβας, στην οποία είχε δηλώσει ότι «τα κορίτσια δίχως κούκλες θα εξαφανίζονταν με την επανάσταση». Ηταν εκείνη η στιγμή που ο Κόντρα πήρε την απόφαση να αφιερώσει τη ζωή και την τέχνη του στην επανάσταση. 

Λασπωμένος ο Τσε, ως υπουργός Βιομηχανίας επί το έργον, το 1962.
Η δημοπρασία των φωτογραφιών του θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Μαρτίου στον οίκο Dominic Winter, στο Σίρενστερ του Γκλόστερσαϊρ στη Βρετανία.